2022. 09. 28. Szerda Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Belföld

Nem kommentálják a tömeges elbocsátásról szóló híreket

Nem kommentálja a kormányszóvivő és a munkaerő-piaci államtitkár a közszolgák tömeges elbocsátásáról szóló sajtóhírt. A Figyelő című hetilap úgy tudja, hogy a minisztériumok már egyeztetnek a létszámcsökkentésről. Közben a Jobbik családellenesnek nevezte a Miniszterelnökségen bevezetett tízórás munkaidőt.

„A feldolgozóipar, aki továbbra is a legnagyobb mértékben húz, év-év alapon 64 ezerrel nőtt a feldolgozóiparban a foglalkoztatotti létszám.” A kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón sorolta fel az illetékes államtitkár, hogy a versenyszféra különböző ágazataiban hányan találtak maguknak állást. A közszférában hamarosan az elbocsátandók névsorát olvashatják fel. A Figyelő című hetilap úgy tudja, átlagosan 10 százalékos létszámcsökkentés kezdődik jövő év elején az államigazgatásban. Lesz hivatal, ahonnan a dolgozók 5 százalékát, de olyan is, ahonnan a negyedét küldik el.

„Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt az információt, ugye, itt a versenyszféra foglalkoztatásáról van szó” – mondta Czomba Sándor munkaerő-piaci államtitkár. A kormányszóvivő is szűkszavú volt. „Sajtóértesüléseket, ahogyan eddig sem, úgy ezentúl sem fogunk kommentálni” – fogalmazott Kurucz Éva.


A közigazgatást felügyelő Lázár János már októberben bejelentette a bürokrácia csökkentését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tarthatatlannak nevezte, hogy 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja fizetését. Az elbocsájtottak munkáját azok a közszolgák végezhetik el, akiknek megmarad az állásuk. A Miniszterelnökségen már megemelték a munkaidőt napi tíz órára, de a kancellária gyakorlata egyelőre nem általános a kormányzatban.

A törvény szerint a minisztériumi dolgozók munkaideje hétfőtől csütörtökig reggel nyolctól fél ötig, pénteken pedig nyolctól kettőig tart. Ettől el lehet térni, de nem úgy, hogy a napi átlagos munkaidő 10-12 óra legyen – mondta egy ügyvéd a Magyar Nemzetnek. Az átlagos munkaidő akkor sem lehet több nyolc óránál, ha a munkáltató saját maga határozza meg a munkaidőkeretet. Lázár János a tízórás munkaidőre azt mondta: feladatát szolgálatnak tekinti. Nála a munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség nem egy családbarát munkahely.

„Ez egy olyan családellenes gyakorlatot jelent, amely a dolgozók törvényellenes kizsákmányolásával, a dolgozók nyomás alatt tartásával, egzisztenciális megfélemlítésével törekszik arra, hogy a közszférában dolgozó munkavállalókat elüldözze” – szögezte le a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Volner János.

„A családokért nagyon sokat tett ez a kormány az elmúlt négy évben is.” A kormányszóvivő szerint a Miniszterelnökség munkatársai elhivatottak. „Körülbelül 1500-an dolgoznak a Miniszterelnökségen. Nagyjából, úgy emlékszem, 937 nő, nagyjából 500 férfi, és nagyjából 407 olyan munkavállaló van, akinek 18 éven aluli gyermeke van. Nem tudunk arról, hogy bárki amiatt mondana föl, mert a tízórás munkarendet bevezették. Egyébként 2012 júliusától van ez érvényben” – tette hozzá Kurucz Éva.

A Magyar Nemzet viszont tud olyan családos kormánytisztviselőkről, akik a tízórás munkaidő miatt hagyták ott a Miniszterelnökséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje

Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje

A Veranda Cuki-műhely Budapest arany-almája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. Az almás édesség először az Édes Napok Budapest, csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig, a Szent István-bazilika előtt.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!