2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Nem kommentálják a tömeges elbocsátásról szóló híreket

Nem kommentálja a kormányszóvivő és a munkaerő-piaci államtitkár a közszolgák tömeges elbocsátásáról szóló sajtóhírt. A Figyelő című hetilap úgy tudja, hogy a minisztériumok már egyeztetnek a létszámcsökkentésről. Közben a Jobbik családellenesnek nevezte a Miniszterelnökségen bevezetett tízórás munkaidőt.

„A feldolgozóipar, aki továbbra is a legnagyobb mértékben húz, év-év alapon 64 ezerrel nőtt a feldolgozóiparban a foglalkoztatotti létszám.” A kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón sorolta fel az illetékes államtitkár, hogy a versenyszféra különböző ágazataiban hányan találtak maguknak állást. A közszférában hamarosan az elbocsátandók névsorát olvashatják fel. A Figyelő című hetilap úgy tudja, átlagosan 10 százalékos létszámcsökkentés kezdődik jövő év elején az államigazgatásban. Lesz hivatal, ahonnan a dolgozók 5 százalékát, de olyan is, ahonnan a negyedét küldik el.

„Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt az információt, ugye, itt a versenyszféra foglalkoztatásáról van szó” – mondta Czomba Sándor munkaerő-piaci államtitkár. A kormányszóvivő is szűkszavú volt. „Sajtóértesüléseket, ahogyan eddig sem, úgy ezentúl sem fogunk kommentálni” – fogalmazott Kurucz Éva.


A közigazgatást felügyelő Lázár János már októberben bejelentette a bürokrácia csökkentését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tarthatatlannak nevezte, hogy 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja fizetését. Az elbocsájtottak munkáját azok a közszolgák végezhetik el, akiknek megmarad az állásuk. A Miniszterelnökségen már megemelték a munkaidőt napi tíz órára, de a kancellária gyakorlata egyelőre nem általános a kormányzatban.

A törvény szerint a minisztériumi dolgozók munkaideje hétfőtől csütörtökig reggel nyolctól fél ötig, pénteken pedig nyolctól kettőig tart. Ettől el lehet térni, de nem úgy, hogy a napi átlagos munkaidő 10-12 óra legyen – mondta egy ügyvéd a Magyar Nemzetnek. Az átlagos munkaidő akkor sem lehet több nyolc óránál, ha a munkáltató saját maga határozza meg a munkaidőkeretet. Lázár János a tízórás munkaidőre azt mondta: feladatát szolgálatnak tekinti. Nála a munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség nem egy családbarát munkahely.

„Ez egy olyan családellenes gyakorlatot jelent, amely a dolgozók törvényellenes kizsákmányolásával, a dolgozók nyomás alatt tartásával, egzisztenciális megfélemlítésével törekszik arra, hogy a közszférában dolgozó munkavállalókat elüldözze” – szögezte le a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Volner János.

„A családokért nagyon sokat tett ez a kormány az elmúlt négy évben is.” A kormányszóvivő szerint a Miniszterelnökség munkatársai elhivatottak. „Körülbelül 1500-an dolgoznak a Miniszterelnökségen. Nagyjából, úgy emlékszem, 937 nő, nagyjából 500 férfi, és nagyjából 407 olyan munkavállaló van, akinek 18 éven aluli gyermeke van. Nem tudunk arról, hogy bárki amiatt mondana föl, mert a tízórás munkarendet bevezették. Egyébként 2012 júliusától van ez érvényben” – tette hozzá Kurucz Éva.

A Magyar Nemzet viszont tud olyan családos kormánytisztviselőkről, akik a tízórás munkaidő miatt hagyták ott a Miniszterelnökséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!