2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Nem jut egyről a kettőre a baloldal

Nem jutottak tovább az alkudozásnál a baloldali pártok a fővárosban, Tarlós István kihívójáról továbbra sincs megállapodás köztük. Schmuck Andorék az egykori bohócforradalmárban, Árok Kornélban találták meg saját főpolgármester-jelöltjüket.

Eredmény nélkül egyeztetnek a baloldali pártok a budapesti önkormányzati választásról. A főpolgármester kihívójának személyéről nincs megállapodás, sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferencnek van egy titkos jelöltje, aki civil; nevét az MSZP-ben és az Együtt–PM Szövetségben is ismerik a kiválasztottak. A Bajnai-mozgalom állítólag hajlandó lenne beállni mögé, a szocialisták favoritja viszont változatlanul a saját jelöltjük, Horváth Csaba, aki 2010-ben egyszer már alulmaradt Tarlós Istvánnal szemben. Schmuck Andor szocdempártja már döntött, ők az egykori bohócforradalmárral vennék be Budapestet.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség egy hete alkudozik egymással a budapesti önkormányzati választásról. Egyelőre abban sem értenek egyet, hogy közös polgármesterjelölteket állítsanak-e a fővárosi kerületekben, vagy koordináltan indulnak. Utóbbi esetben a jobboldaliként elkönyvelt kerületekben önállóan méretteti meg magát a három baloldali párt, a többi kerületet pedig felosztják egymás között.

„Abban bízom, hogy az MSZP a tisztújításán túljutva partner lesz abban, hogy megállapodjunk” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke. Az európai parlamenti választáson a Bajnai-szövetség maga mögé utasította Budapesten az MSZP-t. Szigetvári azt állítja, hogy nem szabnak feltételeket a szocialistáknak az önkormányzati választás előtt. Arról továbbra is hallgat, hogy kiben látják Tarlós István esélyes kihívóját, de azt már régen közölték, hogy nem a szocialista Horváth Csabában.

„A DK és az Együtt–PM Szövetség számos kompromisszumos javaslatot tett bizonyos helyzetekben, már akár közösen is Budapestet érintően. Bízom benne, hogy meg tudunk állapodni a szocialistákkal, ebben részletkérdés a főpolgármester személye. Nem lényegtelen, mert Tarlós István nem jól képviseli Budapest érdekeit, de azt fontosabbnak tartom egy nagyon picivel, hogy budapesti kerületekben tudjunk megállapodni, mert egyébként ma már azt a vitát szerencsére nem kell lefolytatni a kollégákkal, amit korábban hallottunk, hogy hát akkor sem a DK, sem az Együtt–PM Szövetség nem létezik” – mondta Szigetvári Viktor.

„A teljes összeborulásba biztos, hogy nem fogunk belemenni” – mondta az Együtt–PM Szövetség másik társelnöke. Juhász Péter szerint kizárólag a koordinált indulás képzelhető el. A politikus nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az európai parlamenti választás átrendezte az erőviszonyokat Budapesten. „Azt hiszem, hogy az MSZP budapesti vezetése pillanatnyilag rosszul méri föl az MSZP súlyát a fővárosban. Egyszerűen úgy állnak hozzá, mintha az egyetlen baloldali ellenzéki párt lennének, holott itt azért mindenki tudja, hogy megváltozott a helyzet. Budapesten a DK szerezte a legtöbb szavazatot, százzal többet, mint bárki más, s az Együtt volt az, amely 11 kerületben a Fidesz után második helyet tudott elérni; egyébként a DK tíz helyen és az MSZP két helyen. Mi ilyen módon szeretnénk megállapodást létrehozni, amely ezeket az arányokat tekintetbe veszi” – tudatta Juhász Péter.

A szocialista párt hétvégi tisztújító kongresszusán egyedüli pártelnökjelöltként induló Tóbiás József tagadja, hogy a DK és az Együtt–PM a szavazatmaximalizálásért nyomást gyakorol az MSZP-re. Megerősítette: továbbra is Horváth Csabát tekintik főpolgármester-jelöltjüknek.

– A budapesti küldöttértekezlet döntött egyszer már erről, az MSZP-nek van, a közöst azt keresik, tehát lesz közös főpolgármester-jelölt.
– És azt el fogják önök fogadni?
– Természetesen, hiszen a közös együttműködésnek, ha az a része, hogy ki a közös főpolgármester-jelölt, akkor értelemszerűen igen – fogalmazott Tóbiás József szocialista pártelnökjelölt.

Horváth Csaba a szerda esti egyeztetés után hárította azt a kérdést, hogy elindul-e Tarlós Istvánnal szemben.

„Az Alkotmánybíróság hétfőn dönt, hogy azt a törvénytelen, csalással felérő választás törvényt, amelyet a Fidesz néhány hete hozott, kidobja a szemétkosárba vagy nem. Ez alapjaiban változtatja meg a megállapodásnak a belső tartalmát, de arra törekszünk, hogy a megállapodás minél előbb létrejöjjön” – közölte Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

„Mi hiszünk abban, hogy párbeszédre, értelmes gondolatokra szükség van és szükség lehet a baloldalon, de ezzel, úgy néz ki, egyedül maradtunk” – fogalmazott Schmuck Andor. A Szociáldemokratáknak már megvan a saját emberük, azzal az Árok Kornéllal vennék be Budapestet, aki 2011-ben Bohócforradalom elnevezéssel szervezett kormányellenes tüntetést.

„A baloldal nehéz helyzetben van. Jól mutatja, hogy egyrészt értékalapon, az értékek szempontjából igen nagy válságban van, és ezt a válságot nem a Fidesz vagy a választási vereség okozta, hanem az az identitászavar, amelyben nem tudja eldönteni, hogy a választókat vagy a saját, jól fizető állásaikat kell hogy képviselje” – fogalmazott a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke.

A szerdai egyeztetésen Gyurcsány Ferenc is megjelent, de nem nyilatkozott. A Heti Válasz azt írta, hogy a volt miniszterelnök már 2010-ben előkészítette az MSZP szétszakítását, de másfél évig még tudatosan élezte a feszültséget a szocialista párton belül. A lapnak a Demokratikus Koalíció elődpártjának, a Demokrata Pártnak az alapítója, Takács István azt mondta, hogy ő volt Gyurcsány Ferenc strómanja, a Demokrata Párt megalapítása fedősztori volt a Demokratikus Koalícióhoz. Takács István a DK jelenlegi pártigazgatója, Varju László később kivásárolta, majd hallgatási pénzt fizettek neki két éven keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!