2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Nem isznak kevesebb szeszt, csak másfélét + Videó

Rekordmennyiségű és -minőségű bortermést várnak a szőlősgazdák, a meleg ősznek köszönhetően magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a hazai pincékbe. A pannonhalmi borászok úgy vélik, a kommersz italok gyártása és forgalmazása jelentősen átrendeződik a november elsején hatályba lépett 50 százalékos jövedékiadó-emelés miatt, ami növelheti a hazai sör- és borfogyasztást.

Pannonhalmára idén 150 környékbeli gazda hozta el a borát, hogy áldást kérjen az idei termésre. A jókívánságokra tavaly is nagy szükség volt, mivel a bevételkiesés nem jelenhetett meg az árakban, a pincék évek óta még az inflációból származó árnövekedést sem érvényesítik, mert attól tartanak, hogy ezáltal piacot veszítenek.


A szőlősgazdák rekordmennyiségű és -minőségű bortermést várnak, a meleg ősznek köszönhetően magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a hazai pincékbe. A nyúli bortermelők nem hallgattak a szocialista kormányokra, és kivágás helyett 100 hektárnyi tőkét újratelepítettek, így húsz százalékkal nőtt a minőségi szőlőültetvények aránya. A palackok negyede mégis külföldi exportra megy, mert itthon sokkal többen fogyasztják az olcsóbb és gyengébb minőségi importborokat.

Az árszint nagyon sokban meghatározó, és főleg az olcsóbb árfekvésű, szerényebb minőséget képviselő boroknál nagyobb a beáramló borok mennyisége – vélekedett Liptai Zsolt, az Apátsági Pincészet főborásza. Mint mondta, kétségtelen, hogy oda kell figyelni, a különböző borvidékek megpróbálnak ez ellen tenni a különböző minőség- és eredetvédelmi szabályozással.

A kommersz italok november elsejei, 50 százalékos jövedékiadó-emelése után egyelőre nem csökkent hazánkban a szeszes ital fogyasztása, csak a vásárlók más termékek után néztek. A pannonhalmi borászok úgy vélik, a kommersz italok gyártása és forgalmazása jelentősen átrendeződik, ami növelheti a hazai sör- és borfogyasztást. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója azt mondta: vélhetően az olcsóbb importbor, olasz importbor forgalma fog megnövekedni, amiből jövedékiadó-bevétel nincs.

Újra meghirdették a magyar borok népszerűsítésére kiírt pályázatot, amelynek segítségével a hazai borok, borászok és borkultúra kap támogatást. A Bormarketing Bizottság döntése alapján 125 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A vissza nem térítendő utófinanszírozású támogatás mértéke akár 70 százalék is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!