2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nem gondolja, hogy egy kis szar vírus legyőz bennünket? – Zacher Gábor a Mandinernek

Az ország toxikológusa szerint helyes döntés, hogy keleti vakcinákat is beszerez a kormány, és mindenkit mielőbbi oltakozásra hív.

  • Nem gondolja, hogy egy kis szar vírus legyőz bennünket? – Zacher Gábor a Mandinernek

„Zacher Gábor megtért, van az a pénz, amiért változtat a véleményén, leszóltak neki fentről” – idézi az ország toxikológusa lapunknak azokat a lapcímeket és véleményeket, amikkel azt követően bírálták, hogy megváltoztatta a véleményét, és egy lapinterjúban közölte, már a kínai vakcinával is beoltatná magát. „Egyáltalán nem arról van szó, amit írnak rólam, a véleményemet ugyanis akkor is tartanám, ha bármi fenyegetettségnek lennék kitéve” – szögezi le a jelenleg a hatvani Albert Schweitzer Kórház intenzív osztályán és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó orvos. 

Mint mondja, azért gondolja ma már másként, mert a

„mutáns vírus rendkívüli módon elharapódzott, és amikor ilyen súlyos a helyzet, minden jobb, mint a betegség”.

„A mérleg egyik serpenyőjében ott a nagyon durva tünetekkel járó Covid-19 fertőzés, aminek következtében nagyon sokan meghalnak, és rengetegen kerülnek gépi lélegeztetésre – márpedig az onnan való lejövetel nagyon rossz százalékos arányt mutat –, míg a másik serpenyőben pedig ott a Magyarországon használatban lévő öt féle vakcina” – magyarázza. Mint kifejti: ezek közül az oltóanyagok közül van, amelyikről nagyon sokat, van, amelyikről kevesebbet tudunk, de dacára annak, hogy nem ismerjük a fázis három vizsgálatok eredményeit, egy biztos, a Sinopharm is egészen biztosan védettséget ad a koronavírussal szemben. „Hogy pontosan hány százalékot, erről megoszlanak a vélemények, de minden jobb, mint a nullaszázalék, és az elhúzódó betegség, a posztcovid-szindróma, vagy a halál” – nyomatékosítja. 

Megjegyzi ugyanakkor, hogy „egy normális helyen, ha az ember változtat a véleményén, nem azt feltételezik róla, hogy lefizették, megvették, utasították, vagy megtért, hanem tiszteletre méltónak tartják”.  Mint mondja, az senkiben fel nem merül, hogy a tudomány előrehaladtával egyre több információnk van, és hogy korábbi kijelentése óta is többet tudunk a betegségről és annak terjedéséről, így normális, ha a véleménye is változik. Az a korábbi mondás is megdőlt, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a Covid – mutat rá, hozzátéve, hogy ma már nem egyszer találkoznak a 80-as évek végén született, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegekkel, akik gépi lélegeztetést igényelnek.

„Mindenképpen előrelépés”

Zacher Gábor egyetért a kormány azon döntésével, hogy megváltoztatták az oltási rendet: a második oltásra félretett vakcinákkal azokat oltják, akiket még nem immunizáltak.

„Helyes döntésnek tartom, hogyha jön a vakcina, akkor tessék jönni, oltás, oltás, oltás.

Aztán majd gondolkodunk a második vakcinán, de első körben igenis az elsőn kell túlesnie az ország lakosságának hetven százalékának ahhoz, hogy pozitív eredményeket tudjuk elérni.” Véleményét arra alapozza, hogy már az első oltásnál is kialakul egyfajta védettség. Vagyis szerinte „mindenképpen előrelépés”, ha legalább az első oltóanyaggal átoltottá válik az ország. Felhívja a figyelmet ugyanakkor arra, hogy természetesen az oltás nem ötperc után ad védettséget.

Annak kapcsán, hogy szakértők azt mondják, a brit mutáns 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz, mint a vadvírusnak nevezett „eredeti”, Zacher azt mondja, hogy „még az eddigiekhez képest is jóval gyorsabban előrehaladó, intenzív tünetekkel kerülnek kórházba a betegek”. Mint mondja, utoljára hétfőn 24-órázott az Országos Mentőszolgálatnál, ez idő alatt pedig két koronavírusos beteget kellett lélegeztetőgépre tennie, és mivel rohamosan romlott az állapotuk, már a helyszínen el kellett őket altatni, és meg kellett kezdeni a lélegeztetésüket. A hatvani kórházban jelenleg 120 covidos beteget ápolnak. 

„Tök egyszerű. Ha ugyanakkora erővel ütnek meg egy korának megfelelő, átlagos, általános állapotban lévő 80 és egy 40 éves embert, akkor valószínűleg a 80 éves felborul, míg a 40 évesnek valószínűleg nem lesz olyan komoly baja, csak itt-ott fájlalja. Ám ha kétszer akkora erejű az ütés, akkor a 80 éves belepusztul, de a 40 éves is jelentősen meg fog rogyni” – érzékelteti. Mint hozzáteszi, ez a mutációról szól, és arról, hogy a magyarok jelentős része elhízott, márpedig a koronavírus legkomolyabb rizikófaktora éppen az elhízás. „Ma már bizonyított, hogy az ő esetükben nemcsak magasabb a halálozási arány, de a túlélőkből is nehezebben ürül ki a vírus” – hangsúlyozza. 

Csütörtöki adatok szerint 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen. Arra a kérdésünkre, hogy bírni fogja-e az egészségügyi rendszer, Zacher Gábor azt feleli: hogy „nincs mese, olyan nincs, hogy ne bírjuk. Muszáj. Ha kell, akkor plusz túlóra, nem tehetjük meg, hogy bedobjuk a törölközőt. Nem gondolja azt, hogy egy kis szar vírus le fog bennünket győzni? Hát a kurva anyját a vírusnak. Nem fogjuk hagyni.

Utolsó vérig fogunk azért harcolni, hogy el tudjuk látni a betegeket.

Még akkor is, ha komoly aránytalanságok alakulnak ki lélegeztetett beteg, orvos, lélegeztetett beteg, nővér, osztályos orvos, beteg viszonyában”.

Kiemelt kép: Nyitókép: Földházi Árpád

 

Mandiner

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!