2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Nem félnek az új adótól, spájzolnak a kereskedők

Hír TV

2018. december 9., vasárnap 12:37, frissítve: vasárnap 13:51

Nem félnek a januártól esedékes népegészségügyi termékadótól a Hír Televízió által megkérdezett pálinkafőzők. Azt mondják, aki eddig is hajlandó volt áldozni a minőségi pálinkára, az ezután is megveszi majd. Januártól akár 1000 forinttal is drágulhat a pálinka literenkénti ára a boltokban. Az új adó miatt a kereskedők előre bespájzolnak, ezért nagy a kereslet.

„Amikor a Jóisten megteremtette a gyümölcsfákat, akkor már Zákányszéken le volt főzve ötven liter.” Nemcsak beszéltek róla, meg is szentelték a pálinkát a zákányszéki templomban. A Csongrád megyei kistelepülésen hagyomány a pálinkalovagok avatása, ezúttal hét főzőmester vehette át a címet. Velük alakult meg a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendje.

Több pálinka készülhet házilag, de ezt nem lehet értékesíteni – hívta fel a figyelmet Németh József magán pálinkafőző. 2015 óta bárki főzhet otthon pálinkát, de csak saját, otthoni fogyasztásra és mintegy 80 litert.

„A 700 forintos literenkénti adó, amit jelenleg is fizetünk magánfőzőként az általunk készített, saját magunk által elfogyasztott pálinkára, az 1000 forint fölé növekszik, és ugyanaz vonatkozik majd a kereskedelmi főzdésekre is, hogy náluk ez 1000 forinttal több lesz az adója, mint ami eddig volt” – mondta Németh József, a Magyar Magánfőző Pálinka Lovagrend nagymestere.

A népegészségügyi termékadó és a gyenge gyümölcstermés miatt drágul a pálinka, de kereslet így is van rá – mondja egy másik pálinkafőző. Muth József úgy látja, a minőségi pálinka ezután is eladható lesz.

„A pálinka eddig sem volt túlságosan olcsó termék, ez egy élvezeti cikk. Nyilvánvalóan meg kell fizetni a jó pálinkát. És ha a jó pálinka meg van fizetve nyilvánvalóan, akkor azért minden pénzt megadunk, ahogy egy jó ebédért is, vagy akár egy táncos mulatságért” – mondta a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete elnökségi tagja.

A szakértők szerint a drágulással párhuzamosan egyre több illegális párlat kerül a piacra, évente akár 20 millió litert is főzhetnek ellenőrizetlenül.