A Bock pincészet ültetvényein a végéhez közeledik a szüret, egy hét, és az utolsó fürtök is lekerülnek a tőkékről. Villány egyik legismertebb borásza szerint az idei év arról lesz emlékezetes, hogy szinte az összes szőlőbetegség előfordult. Ellenük a védekezés pedig jelentős többletkiadással járt. „Természetesen nemcsak a borásznak, hanem a szőlésznek a szakértelme is nagyon fontos. 2014-ben nagyon jelentős volt, nagyon fontos volt a prevenció, a védekezés. Tavasztól kezdve egész nyáron át folyamatosan jöttek a különböző betegségek, gombabetegség tavasszal, az ékköves araszoló, tehát folyamatosan kárunk volt. De hát, ha jól védekeztünk, akkor meg tudtuk védeni” – mondta Bock József.
Emiatt, valamint a szeszélyes, csapadékos, nem túl meleg nyári időjárás miatt a korai fajtákból készült borok nem lesznek kiemelkedőek. „A koraérésű fajták már gyakorlatilag megtalálhatók a polcon, tehát fogyasztható állapotban, palackozva. Az eddigi visszajelzések pozitívak, annyi, hogy az évjárat sajátosságaiból adódik, hogy viszonylag több rozé készül majd idén” – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.
A szeptember-októberben sem volt túl meleg, de ahhoz megfelelő volt a hőmérséklet, hogy a kései fajták beérjenek. A gazdák szerint az ilyen évjáratoknál fontos a borászok szakértelme. Aki megfelelően kezeli a termést, az a 2014-es évjáratból is képes jó minőségű bort előállítani.