2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Negyvenkét milliárd a megváltozott munkaképességűeknek

42 milliárd forintos támogatást kapnak jövőre a megváltozott munkaképességű emberek. A cél, hogy helyzetüktől függetlenül egyre több cég foglalkoztassa őket és minél inkább részesei lehessenek a magyar gazdaság növekedésének.

  • Negyvenkét milliárd a megváltozott munkaképességűeknek

Ugyanúgy dolgoznak és sokszor nem is lehet észrevenni rajtuk, ők mégis megváltozott munkaképességű emberek. A Főkefe, a Kézmű és az ERFO állami tulajdonú vállalatok fogják kézen ezeket az embereket és segítik őket.

„Jobb, mint egyedül, dolgoztam én egyedül is. Tehát régen pék voltam és úgy azért rosszabb volt, hogy egyedül dolgozott az ember” – mondta a Hír TV-nek Csenki Zoltán, megváltozott munkaképességű munkavállaló. 

A három vállalat közel 10 ezer embert foglalkoztat országszerte, ennek 80 százaléka valamilyen született vagy későbbi betegség, vagy baleset során kialakult nehézséggel küzdő ember.

„A munkatársaink fizetést kapnak a munkavégzés után, a fizetés mellett van egy járadékuk is és az ő havi jövedelmüket ez a két tétel teszi ki. Én nagyon örülök annak, hogy a segély helyett munka elvén nagyon sok esetben piaci körülmények között, piaci igényeknek megfelelően állítanak elő termékeket” – nyilatkozta Csizi Péter, a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A kormány, most egy új pályázat meghirdetésével igyekszik segíteni a nehézségekkel élőknek.

„A célja ennek a pályázatnak, hogy olyan embereknek segítsünk, akik megváltozott munkaképességűek – mondta Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. – Ma Magyarországon ez a 350 akkreditált cég több, mint 30 ezer embert foglalkoztat, és azt szeretnénk, hogy a növekvő költségvetésű támogatásból lehetőség szerint a jövő évben foglalkoztassanak legalább ennyi, vagy még több embert. Ez azt jelenti, hogy a jövőre rendelkezésre álló költségkeret az 42 milliárd forint, szemben az idén meglévő 39 és fél milliárd forinttal.”

A pályázatra olyan cégek jelentkezését várják, akik akkreditált cégek, tehát egy bizonyos szint fölött foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket. A kormány.hu oldalon október 31-ig lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!