2020. március 31.,
kedd, Árpád napja

Négymilliárdból újítják meg a közúthálózatot

Hír TV

2019. február 5., kedd 13:30

Négymilliárd forintból épülhetnek utak, kerékpárutak és körforgalmak Szekszárdon. A város képviselő-testülete úgy döntött, eláll egy már elnyert 2,8 milliárdos hasonló tartalmú projekt szerződésének megkötésétől; az összeget az új fejlesztésbe csoportosítja át. A beruházást a Terület és Településfejlesztési Operatív Program támogatja.

A városban működő Zöldtárs Alapítvány évente több alkalommal szervez túrát a Gemencbe. Ahhoz, hogy az árvízvédelmi töltésen vezető majdnem 100 kilométeres kerékpár utat elérjék egy 15 kilométer hosszú forgalmas közúton kellett végig kerekezniük. A forrásból most nemcsak nekik épül külön, biztonságos út, de magát a rossz állapotban lévő közutat is felújítják.

„Az emberek általában nem szeretnek közforgalmi úton úgy kerékpározni, hogy a könyöküktől egy méterre, másfél méterre személy és teherautók 80-100 kilométeres sebességgel döngetnek el. Ezzel a kerékpárúttal ezt a problémát ki fogjuk küszöbölni” – mondta Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.

A projekt keretében több helyen épül körforgalom, illetve a közúti forgalom számára megnyitnak egy olyan vasúti átjárót, ahol eddig csak gyalogosok tudtak közlekedni. Felújítanak egy csaknem 10 kilométer hosszú négy számjegyű utat is azért, hogy két közeli falut könnyebben lehessen megközelíteni. Az önkormányzat elállt egy korábban elnyert ilyen célú 2,8 milliárdos projekttől azért, hogy az új 4 milliárdosban több utat tudjanak felújítani.

„Azért kellett a régi pályázatot visszavonnunk, mert újabb forrásokat tudtunk allokálni és ennek köszönhetően sokkal nagyobb fejlesztést tudunk megvalósítani. Ugye ez a TOP-forrás gazdasági fejlesztést kell, hogy szolgáljon. Gazdasági terület megközelítését kell, hogy szolgálja ennek köszönhetően, hogy kibővült a keret” – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Az építkezések még az idén elkezdődnek, és várhatóan 2020 őszére be is fejeződnek.