2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Négy és félmilliárdos beruházás a szegedi Holt-Tiszánál

Hír TV

2019. február 10., vasárnap 17:02, frissítve: vasárnap 22:30

Mintegy 4 és fél milliárd forintból tisztíthatják meg a Holt-Tiszát Szegeden. A beruházás részeként nemcsak a szennyezett iszapot kotorják ki az egykor fürdésre is alkalmas holtágból, de összekötik azt az élő Tiszával is. A helyiek által 40 éve csak „Dög-Tiszának” nevezett holtágat évtizedeken keresztül szennyezték galvániszappal, termálvízzel, állati és emberi hulladékkal.

Klebelsberg Kunó a 30-as években még strandot nyitott, ma már halak sem maradnak meg a szegedi Holt-Tiszában. Csak a szúnyoglárvák szaporodnak itt, nagy bosszúságot okozva nemcsak a Gyálán és Klebelsberg-telepen élőknek, hanem egész Szegednek. 160 tonna szennyezett iszapot kell kikotorni a holtágból, ahhoz, hogy megszűnjön a bűz, és újra élet költözhessen a vízbe.

 „Ez nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani” – nyilatkozta B. Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. 

Leghamarabb nyáron a víz leengedésével kezdődik meg a Holt-Tisza rehabilitációja. Ezt követően kezdik meg a meder kotrását, majd friss Tisza-vízzel töltik fel a holtágat.

„Leengedik a vizet, a sok helyen több méter iszapréteget eltávolítják a mederből. Új mederfeltöltés lesz, az élő-Tiszával kontaktot létesítenek, majd utána az élő-Tiszából ez a holt mederrész feltöltésre kerül, élővilággal és vízminőséget garantáló vízügyi technológiákkal felvértezve szolgálni fogja a helyi közösségeknek az életét és egész Szegedet” – mondta Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő. 

A környezetvédelmin túl közegészségügyi okokból is fontos a kármentesítés. Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet.

„Egy, a belterületi elvárásoknak megfelelően használható, igénybe vehető és fönntartható holtág-rehabilitációt tervezünk végrehajtani. Illetve hát ennek a holtágnak vannak külterületi szakaszai is. A külterületi szakaszok vonatkozásában is partvonalrendezésre lesz szükség, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a nyilvántartott jogi telekhatárok és a fizikai határok nem minden esetben esnek egybe, ezek rendezésére szükség lesz” – nyilatkozta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. 

A Holt-Tisza rehabilitációja vízgazdálkodási szempontból is fontos. A megtisztított vízből a környékbeli gazdák öntözhetnek majd.