2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Naponta húsz család kerül utcára

Naponta húsz családot lakoltatnak ki országszerte Magyarországon – derült ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának írásbeli válaszából. A Város Mindenkié csoport az önkormányzatok felelősségét hangoztatja, az ellenzék szociális bérlakás-építési programot követel.

  • Naponta húsz család kerül utcára

Naponta több, mint 20 családot lakoltatnak ki – derül ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának leveléből.

A kilakoltatások száma évről-évre nő, míg 2012-ben alig több, mint ezer családot érintett, tavaly már 3636 családnak kellett végrehajtás miatt elhagynia otthonát. Idén pedig két hónap alatt 1355 kilakoltatás volt.

„Véleményem szerint társadalmi rendszerünk embertelenségének egyik legaljasabb tulajdonságának nyilvánítható olyan emberek kilakoltatása, akik jogosan birtokolják otthonukat és önhibájukon kívül nem tudnak fizetni. Sokukkal szemben erőszakot alkalmaznak a kilakoltatók, pedig jól tudják, hogy az életükkel játszanak” – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

2010 és 2017 között összesen 320 ezer eladósodott család ingatlanját hirdették árverésre. A portfolio.hu összesítése szerint egy évvel ezelőtt több, mint másfél millió késedelmes szerződés volt érvényben.

A Város Mindenkié Csoport az önkormányzatokat kéri számon. Misetics Bálint szerint ugyanis törvény írja elő a helyhatóságoknak, hogy segíteniük kell.

„Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása. Ez évek óta szerepel az önkormányzati törvényben, én nem láttam, hogy ezt valaha bárki komolyan vette volna, miközben magától értetődő volna, és egyébként más országokban magától értetődő is, hogy egy ilyen helyzetben az első dolog, ami felmerül, hogy esetleg egy kisebb, szerényebb, kevésbé komfortos, de lakásba, önkormányzati lakásba, tehát támogatott bérlakásba költözhessen valaki, amit az alacsonyabb jövedelméből vagy akár munkanélküliként, kisnyugdíjasként is ki tud fizetni” – fejtette ki az aktivista.

Az LMP a többi ellenzéki párthoz hasonlóan a kilakoltatások felfüggesztését és szociális bérlakás-építési programot követel.

„Szerintünk megengedhetetlen, ezért is mondtuk a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot, ez az egyik része, a másik része pedig az, hogy a devizakárosultak helyzetét máshogy kellett volna rendezni, itt végül is rajtuk nyerészkedett a Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György. Más országokban meg tudták oldani azt, hogy ők normális helyzetbe kerüljenek, a Magyarországon megint csak az üzérkedésre és a pénznyerésre használták ezeket a szegény embereket” – fejtette ki Gál József, a párt fővárosi önkormányzati képviselője.

Kilakoltatási moratórium a jelenlegi szabályozás szerint télen van – ha a bíróság lakáskiürítést rendel el, az a fűtési szezonban csak a moratórium lejárta után hajtható végre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!