2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Naponta húsz család kerül utcára

Hír TV

2018. augusztus 24., péntek 17:53, frissítve: péntek 18:21

Naponta húsz családot lakoltatnak ki országszerte Magyarországon – derült ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának írásbeli válaszából. A Város Mindenkié csoport az önkormányzatok felelősségét hangoztatja, az ellenzék szociális bérlakás-építési programot követel.

Naponta több, mint 20 családot lakoltatnak ki – derül ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának leveléből.

A kilakoltatások száma évről-évre nő, míg 2012-ben alig több, mint ezer családot érintett, tavaly már 3636 családnak kellett végrehajtás miatt elhagynia otthonát. Idén pedig két hónap alatt 1355 kilakoltatás volt.

„Véleményem szerint társadalmi rendszerünk embertelenségének egyik legaljasabb tulajdonságának nyilvánítható olyan emberek kilakoltatása, akik jogosan birtokolják otthonukat és önhibájukon kívül nem tudnak fizetni. Sokukkal szemben erőszakot alkalmaznak a kilakoltatók, pedig jól tudják, hogy az életükkel játszanak” – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

2010 és 2017 között összesen 320 ezer eladósodott család ingatlanját hirdették árverésre. A portfolio.hu összesítése szerint egy évvel ezelőtt több, mint másfél millió késedelmes szerződés volt érvényben.

A Város Mindenkié Csoport az önkormányzatokat kéri számon. Misetics Bálint szerint ugyanis törvény írja elő a helyhatóságoknak, hogy segíteniük kell.

„Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása. Ez évek óta szerepel az önkormányzati törvényben, én nem láttam, hogy ezt valaha bárki komolyan vette volna, miközben magától értetődő volna, és egyébként más országokban magától értetődő is, hogy egy ilyen helyzetben az első dolog, ami felmerül, hogy esetleg egy kisebb, szerényebb, kevésbé komfortos, de lakásba, önkormányzati lakásba, tehát támogatott bérlakásba költözhessen valaki, amit az alacsonyabb jövedelméből vagy akár munkanélküliként, kisnyugdíjasként is ki tud fizetni” – fejtette ki az aktivista.

Az LMP a többi ellenzéki párthoz hasonlóan a kilakoltatások felfüggesztését és szociális bérlakás-építési programot követel.

„Szerintünk megengedhetetlen, ezért is mondtuk a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot, ez az egyik része, a másik része pedig az, hogy a devizakárosultak helyzetét máshogy kellett volna rendezni, itt végül is rajtuk nyerészkedett a Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György. Más országokban meg tudták oldani azt, hogy ők normális helyzetbe kerüljenek, a Magyarországon megint csak az üzérkedésre és a pénznyerésre használták ezeket a szegény embereket” – fejtette ki Gál József, a párt fővárosi önkormányzati képviselője.

Kilakoltatási moratórium a jelenlegi szabályozás szerint télen van – ha a bíróság lakáskiürítést rendel el, az a fűtési szezonban csak a moratórium lejárta után hajtható végre.