2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Napokon belül bontani kezdik a Széll Kálmán teret

Még idén elkezdődik a Széll Kálmán tér felújítása, a bontás decemberben elindul – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid szerint a 70-es évek építészeti maradványai eltűnnek, helyettük korszerű, zöldterülettel ellátott, akadálymentesített teret hoznak létre. A villamoshálózat felújítása jövő év végére kész lehet, a tér teljes átépítését 2016-ra fejezhetik be. A több mint 5 milliárd forintos beruházást részben uniós, részben kormányzati forrásból finanszírozzák.

Most még könyvesbolt működik a gomba alakú pavilonban. Néhány hónap múlva eltűnik, ahogy az évtizedek óta nem használt hurokvágány is. A Széll Kálmán tér – az egykori Moszkva tér – felújítása bontásokkal indult néhány nap múlva.

– A Széll Kálmán tér egyrészt esztétikailag a város egyik legrosszabb állapotában lévő tere, évek óta használaton kívüli hurokvágány éktelenkedik a tér közepén, elhagyatott kocsmatoldalékok, bódék, használaton kívüli telefonfülkék rondítják a teret. A tér nem is akadálymentes, elég kevés a zöld felület. Ezeken mindegyiken változtatunk, egy teljesen modern, 21. századi építészeti nívóját képviselő új tér létesül – mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

A villamossíneket, vezetékeket átépítik, a Várba tartó buszokhoz vezető lépcsősort lebontják, lifteket, mozgólépcsőt építenek helyette. A tér jellegzetes, legyező alakú épülete megmarad, de oldalát üvegfalra cserélik. A kivitelező azt ígéri, hogy a tömegközlekedés zavartalan lesz a munkák idején, bár a 4-es, 6-os villamosnál vágányzárra kell számítani tavasztól, az autósok pedig már januártól sávlezárásokkal találkozhatnak.

– A közösségi közlekedés tekintetében viszont úgy állapodtunk meg a BKK-val, hogy ott nem lehetnek fennakadások, folyamatosan biztosítani kell az utazóközönségnek az átszállását és a célpontra való eljutását. Ez a villamost, metrót, buszt mind érinti, és leginkább a jövő évben lesznek olyan időszakok, amikor egy sávra korlátozzuk a személygépkocsi-forgalmat – árulta el Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója.

A beruházás 5,3 milliárd forintba kerül, a költségeket hazai és uniós forrásból finanszírozzák. A villamoshálózat jövő év végére, maga a tér pedig 2016-ra készül el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!