2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Nálunk az egyik legnagyobb a gyermekszegénység

A Magyarországon élő gyermekek 41 százalékát érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. A segélyszervezetek tapasztalatai alapján évről évre nő azoknak a családoknak a száma, akik segítség nélkül nem tudnának ételről vagy fűtésről gondoskodni. Az Ökumenkus Segélyszervezet és a Református Szeretetszolgálat is krízistámogatással segít a rászorulókon.

Mackósajt alakú közlekedési tábla, porcukornak látott hóesés. A gyermekéhezésre hívja fel a figyelmet a Magyar Református Szeretetszolgálat kisfilmje. A jótékonysági szervezet öt megyében 200 gyermeknek oszt ételt a téli szünetben.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a 18 éven aluliakat veszélyezteti leginkább a szegénység. A 2013-as adatok azt mutatják, hogy a magyar gyermekek harmada él súlyos anyagi nélkülözésben. Kilenc, úgynevezett jóléti elem közül négyről kénytelenek lemondani: például nincs megfelelő fűtés, két naponta sem jut hús az asztalra, a család nem tudja fizetni a hitelt. A szegénység által veszélyeztetett gyermekek aránya magasabb – 41 százalék. „Most azt látjuk, hogy emelkedik ezeknek a gyerekeknek a száma, az előző három évhez képest sokkal több. Azt látjuk, hogy szinte minden második családban van szükség olyan étkezésre, ami elméletileg a családot negatívan érinti, tehát nem nagyon jutnak minden nap igazán táplálékhoz. Ezeken próbálunk segíteni” – mondta Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A segélyszervezet országos kampányt indított. A tűzifát elsősorban nagycsaládosok és idősek kapják. „Az Ökumenikus Segélyszervezet ennek az akciónak a keretében most 50 családnak tud segíteni. Ez egy másfél milliós segélyprogram. Az akcióban természetesen prioritást élveznek az idősebbek és a nagycsaládosok, a több gyermekkel élők” – fogalmazott Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. A segélyszervezet azt mondja, évről évre több százan kérnek tőlük segítséget a tél beálltával.

Korózs: A 24. órában van a kormány

A párt országgyűlési képviselője, Korózs Lajos szerint tizenhatszoros a különbség a legszegényebbek és a leggazdagabbak között, a legkevesebbet kereső kétmillió ember jövedelme pedig az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent. A szocialista politikus arra szólította fel a kormányt, hogy stadionok helyett, inkább a szociális ellátórendszerbe rakja a pénzt.

– Azt gondolom, hogy a 24. órában van a kormány. Még van lehetősége a költségvetés módosítására, van lehetősége arra, hogy néhány törvényt módosítson és van lehetősége arra, hogy a szociális ellátórendszerbe pumpálja a pénzt – mondta Korózs Lajos.

Sereghajtók között vagyunk

A Magyar Tudományos Akadémia nemrég közölt jelentése szerint európai uniós viszonylatban gyerekszegénység szempontjából Magyarország a sereghajtók között van Bulgáriával és Romániával egy csoportban. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a 7 évnél fiatalabb gyerekek csaknem fele él szegénységben, és több mint 35 százalékuk súlyos anyagi helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!