2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nádvágóláz: nyolcan betegedtek meg egy hét alatt

Foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálat indult a nádvágólázzal megbetegedett kukoricacímerezők ügyében. A munkavállalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében különböző településeken dolgoztak. A nádvágóláz rágcsálók vizeletével terjed, amit horzsolásokkal, szúnyogcsípésekkel keletkezett sebeken keresztül kaptak el a gumicsizmát nem viselő címerezők.

Nyolcan fertőződtek meg egy hét alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében címerezés után. A betegek egymástól függetlenül, különböző helyeken dolgoztak. „Valamennyi megbetegedésben közös a munkaterületen található szennyezett csapadékvíz, illetve hogy az emberek többsége kifejezetten kukoricacímerezéssel foglalkozott, a munkát pedig mezítláb végezték” – ismertette Borsós Anikó járási tiszti főorvos.

A betegséget okozó baktérium rágcsálók vizeletével terjed – a címerezők a horzsolásokkal, szúnyogcsípésekkel keletkezett sebeken keresztül kapták el a fertőzést. A nádvágóláz tünetei az influenzáéhoz hasonlóak.

Az egyik betegnél eleinte tüdőgyulladásra gyanakodtak az orvosok. A fertőzés kései felismerése miatt a férfi kórházba került. „Olyan rossz állapotban volt, hogy a hideg verejték egyfolytában szakadt róla. Azt mondta nekünk, hogy akkor már nem látott. Bekötöttek neki egy infúziót, aztán sajnos ott kellett hagynunk. Azt mondták, hogy mivel Karcagon nincs fertőzőosztály, át fogják szállítani Debrecenbe” – nyilatkozta az egyik beteg hozzátartozója.

Tetemes károkat a rágcsálók Baranya, Csongrád, Tolna és Békés megyében okoztak, s utóbbi megyében is történt már megbetegedés. A nádvágóláz antibiotikummal kezelhető, ha időben orvoshoz fordulnak a betegek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!