2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Nacsa Lőrinc: Brüsszel kettős beszédet folytat

Hír TV

2019. május 15., szerda 19:28

Nem válaszolt arra a kérdésre az Európai Bizottság szóvivője, hogy a babaváró támogatással kapcsoltban küldenek-e megerősítő levelet Magyarországnak. A kormánypártok a babaváró támogatás jóváhagyására szólították fel az Európai Bizottságot. A KDNP frakció szóvivője szerint Brüsszel kettős beszédet folytat.

Konstruktív vitának nevezte a magyar kormány és az Európai Bizottság levélváltását és találkozóit a babaváró program ügyében a testület szóvivője. 

Azt állította, hogy a Bizottság semmiféle állami támogatással kapcsolatos vizsgálatot nem folytat. Arra a kérdésre, azonban, hogy a babaváró támogatással kapcsoltban megerősítő levelet küldnek-e a magyar kormánynak már nem válaszolt a szóvivő.

„Egyelőre nem kaptuk meg Brüsszel támogatását előzetesen ahhoz, hogy a babaváró támogatást eltudjuk indítani” – nyilatkozta Novák Katalin az Emberi Erőforrások minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szerint erre azért van szükség mert előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen.

A kormány nyilvánosságra hozta a babaváró támogatásról Brüsszellel folytatott tárgyalások jegyzőkönyveit. A dokumentumokból látszik, hogy a kormány február 27-e óta folyamatosan egyeztet az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy megkapja az előzetes jóváhagyást a támogatásra.

Nacsa Lőrinc hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP mindent megtesz annak érdekében, hogy július 1-jén életbe lépjen a magyar parlament által megszavazott babaváró támogatás.

Hír TV