2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Belföld

Orbán Viktor: „Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét fogjuk bemutatni”

A T. Ház 137 igen, 53 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely alapján a járványhelyzet végéig a kormány rendeleti úton kormányozhat. Személyeskedéstől sem mentes felszólalások követték a Parlament koronavírus-törvényről szóló szavazását. Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt az Országgyűlésben.

  • Orbán Viktor: „Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét fogjuk bemutatni”

Az azonnali kérdések és válaszok órájában Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a miniszterelnökhöz címzett hozzászólásában kijelentette, korlátlan időre korlátlan hatalmat szavaztatott meg magának a 133 leggyávább magyarral. 

Orbán Viktor válaszában leszögezte, hogy továbbra sem történt Magyarországon alkotmánymódosítás, ebből az következik, hogy koronázást, a királyságot és egyéb kérdéseket az alkotmány továbbra sem teszi lehetővé. A miniszterelnök úgy folytatta, hogy vészhelyzet ezzel szemben van, hiszen van 15 elhunytunk, 5 nő és 10 férfi. Van 447 regisztrált fertőzöttünk, közülük 16 súlyosan beteg, van 103 kezelésre nem szoruló fertőzött és van 279 tünetmentes hordozó.(…) – válaszolta Orbán Viktor.

Orbán Viktor Jakab Péternek adott viszonválaszában azt mondta, hogy a veszélyhelyzet elhárításához használható jogkört arányosan fogjuk használni. A veszélyhelyzet végén minden jogkört hiánytalanul adunk vissza, és kapnak majd egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek tőlünk - mondta a kormányfő.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője több kérdést tett fel a koronavírus-helyzettel kapcsolatban a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy április 6-án vagy 7-én mutatják majd be Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét, és ebből minden ki fog derülni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a parlament dönti el, mikor van vége a veszélyhelyzetnek. Erről szólt a mai szavazás - tette hozzá. A kormány egy jogot odaadott a parlamenti képviselőknek- mondta a kormányfő. 225 milliárdot költöttünk eddig a koronavírus-járvány elleni védekezésre - tette hozzá. 

Arató Gergely, a DK képviselője is a koronavírus-helyzetről kérdezte a kormányfőt.

Orbán Viktor a teszteléssel kapcsolatban azt mondta, hogy sokfajta teszt létezik, az a laboratóriumi teszt. Ezt itthon hét kijelölt helyen végzik, ahogyan azt a WHO ajánlja. A környező országok mintái nagyjából azt mutatják, mint itthon. Több mint 13 ezer tesztet végeztünk el eddig - mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy itthon minden intézkedést hamarabb hoztak meg, mint a nyugati országokban. Nincs miért szégyenkeznünk - tette hozzá.

A kormányfő Tordai Bencének (Párbeszéd) válaszolva elmondta

Április 6-án, vagy 7-én Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő tervét mutatják majd be. Összefogottan, és egyben akarunk majd tájékoztatást adni. A fő kérdés, hogy szabad-e teljesítmény nélkül pénzt adni az embereknek. Ezt a vitát sokszor lefolytattuk már. Az elmúlt 30 évben arra jutottunk, hogy az embereknek legyen munkája és tisztességes bére. A bemutatandó terv azt fogja eredményezni, hogy mindenkinek lesz munkája - mondta a kormányfő.

A teljes videó: 

Kapcsolódó anyag

Orbán: Az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség

Az Országgyűlés elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt

A T. Ház 137 igen, 53 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely alapján a járványhelyzet végéig a kormány rendeleti úton kormányozhat. A törvény úgy fogalmaz: a kormány „ az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat”.

Az ellenzéki képviselők kérésére a jogszabályba az is bekerült: a kormány a rendeleti kormányzást a „humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja”. Vagyis az ellenzék aggályai alaptalanok a tekintetben, hogy a kormány korlátlan felhatalmazást kapott a törvénnyel, hiszen a kabinet csak a járvánnyal összefüggésben járhat el kivételesen.

A kormánynak az elfogadott rendeletekről rendszeresen tájékoztatnia kell az Országgyűlést, vagy a frakciók vezetőit. A törvény szerint a veszélyhelyzet ideje alatt nem tartható szavazás, népszavazás.

Az elfogadott jogszabály alapján súlyos büntetés vár azokra, akik megszegik a járványügyi intézkedéseket, például három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki az elrendelt járványügyi elkülönítést megszegi. A rémhírek terjesztőire szintén súlyos büntetés vár: akár öt évet is kaphatnak.

Ismeretes: a törvényt akár egy héttel ezelőtt is elfogadhatta volna a parlament, ha az ellenzék támogatta volna a házszabálytól való eltérést, amelyhez a képviselők négyötödének szavazata lett volna szükséges. Az ellenzék végül ezt nem támogatta, mivel a törvényben nem volt egzakt időbeli korlátja a rendkívüli felhatalmazásnak. A kormány szerint az ellenzék ezzel veszélybe sodorta a védekezést, végül az országos tisztifőorvos és a belügyminiszter közbelépésére volt szükség, hogy fennmaradjon a határzár és az oktatási intézmények is zárva maradjanak.

A törvény elfogadása miatt ezentúl nem lesz szükség efféle rendkívüli intézkedésekre, a kormány rendeleti úton is szabályozhatja ezen kérdéseket a veszélyhelyzet végéig.

A Mi Hazánk támogatja a "koronavírus-törvényt"

A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen ellenzéki párt, amelyik támogatja a "koronavírus-törvényt" - jelentette ki a párt elnökhelyettese, független parlamenti képviselő hétfőn Budapesten. Dúró Dóra a Kossuth téren megtartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a törvény nem Orbán Viktor kormányáról, hanem a magyar emberek egészségének megóvásáról szól. Félre kell tenni a pártpolitikai csatározásokat és a "cselekvés oldalára" kell állni -  fűzte hozzá.

Közlése szerint a Mi Hazánk éppen ezt teszi, amikor aktivistái országszerte a többi közt bevásárlással segítik az időseket, annak érdekében, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonaikat.

Továbbá kezdeményezték, hogy a telekommunikációs cégek a   veszélyhelyzet visszavonásáig tegyék ingyenessé a telefonálást a nyugdíjasok számára - emlékeztetett Dúró Dóra.

Párttársa, Fülöp Erik független országgyűlési képviselő kitért arra, hogy már számos országban, például Csehországban és Szlovákiában is kötelezővé tették a maszk viselését. Ezt az indokolja, hogy már tünetmentes időszakban, a lappangási idő alatt is továbbadható a fertőzés. A Mi Hazánk nem ért egyet Müller Cecília országos tisztifőorvosnak azon kijelentésével, hogy Magyarországon csak a betegek hordjanak maszkot - fűzte hozzá.

A szintén a Mi Hazánk színeiben politizáló Apáti István független képviselő a sajtótájékoztatón hatósági árak bevezetését követelte az alapvető élelmiszerekre, a láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, valamint a fertőtlenítőszerekre. Azt is kérik a kormánytól, hogy az ingó- és ingatlan-végrehajtások leállítása mellett függessze fel a munkabéreket, illetve a nyugdíjakat terhelő végrehajtásokat, inkasszókat is - fűzte hozzá.

Ugyancsak követelik, hogy a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban dolgozók is kapjanak adókönnyítéseket az élelmiszerellátás biztosítása érdekében - mondta Apáti István.

Dúró Dóra kérdésre válaszolva azt mondta: a balliberális pártok ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy számukra nem a haza és a magyar emberek egészsége a fontos, hanem a pártpolitika.

Apáti István ehhez hozzátéve felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzetről szóló jogszabálynak ugyan időkorlátja nincs, ám tárgyi és tartalmi korlátozást tartalmaz.

KAPCSOLÓDÓ ANYAG

Áder: Ez nem a politikai haszonlesés ideje

Magyar Nemzet/ Hír TV/ MTI/ Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor hozzátette: 2A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!