2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Mire költhették Karácsonyék a félmilliárd forintnyi „mikroadományt”?

Karácsony Gergely már nem is volt kormányfőjelölt-aspiráns, amikor az általa létrehozott 99 Mozgalom mintegy félmilliárd forintos megbízást adott a Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoportnak, tehát egyelőre rejtély, hogy a főpolgármester és társai mire költötték ezt a hatalmas összeget. Az már kiderült, hogy a mozgalom által összegyűjtött 506 millió forint nem mikroadományokból jött össze, ám az érintettek hallgatnak a pénz valódi forrásáról, mint ahogy arról is, hogy Karácsony főtanácsadójának, Tordai Csabának – akinek ügyvédi irodájában hamis okiratokat foglaltak le – pontosan milyen szerepe volt a történtekben.

  • Mire költhették Karácsonyék a félmilliárd forintnyi „mikroadományt”?

A 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentésből derült ki, hogy a Karácsony Gergely által létrehozott 99 Mozgalom több, mint félmilliárd forintnyi adományt kapott ismeretlen forrásból. A nemzetbiztonsági beszámoló szerint a mozgalmat 2021. május 15-én alapította Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester. A pártokon átívelő magyarországi politikai mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét.

A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Perjés dolgozott a Wallis nevű cégnél, amelynek Bajnai volt a vezérigazgatója 2000 és 2005 között.

A titkosszolgálati összefoglaló szerint a mozgalom Facebook oldala az ellenzéki előválasztást követően néhány héttel inaktívvá vált. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján a 99 Mozgalom összesen 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől. A megrendelések több, mint kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A fedezetet a mozgalom saját forrásból biztosította.

A szervezet számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezett.

Valutában összesen 918 ezer euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban. Perjés Gábor tizenkilenc részletben fizetett be összesen 506 millió forintot 

– tartalmazza a nemzetbiztonsági beszámoló.

A 99 Mozgalom gyanús mikroadományai miatt több feljelentés is született. Miután az OTP, mint a szervezet számlavezető bankja vizsgálatot indított az ügyben, megállapították, hogy az adománygyűjtő ládákban elhelyezett bankjegyek nagyrészt újak és gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A pénzintézet ezután büntetőeljárást kezdeményezett hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai házkutatást tartottak Tordai Csaba – Karácsony jelenlegi jogi főtanácsadója – ügyvédi irodájában. A nyomozati cselekmény során bizonyítékokat foglaltak le a hatóság munkatársai. 

Ezt követően a NAV házkutatást tartott Perjés Gábor törökbálinti otthonában is, ahová egyébként a 99 Mozgalmat korábban bejegyezték. Perjés a Magyar Nemzetnek nem árult el részleteket a történtekről, a párbeszédes politikus az ügyvédjéhez irányított bennünket, ám azt nem mondta meg, hogy ki a jogi képviselője.

De nézzük mi is történhetett, illetve a jelenleg zajló büntetőeljárások eredményeiről eddig mit lehet tudni! 

Karácsonyék a 99 Mozgalom megalapítása után adománygyűjtésbe kezdtek. A pénzt állítólag 30x30x30 centiméteres, kocka alakú zárt adományládába helyezték az azon található nyíláson keresztül.

Karácsonyék állítása szerint, ezzel a módszerrel gyűlt össze az az 506 millió forint, amelyet Perjés Gábor készpénzben befizetett a már említett OTP-s számlára.

Az is biztosra vehető, hogy a ládák felnyitásáról szóló jegyzőkönyveket Tordai Csaba ügyvédi irodájában vették fel. Ezzel összefüggésben eddig kiderült, hogy két szocialista kötődésű személy egy jegyzőkönyvet aláírt, amit az érintettek el is ismertek.

Igen ám, de sajtóinformációk szerint nem egy, hanem tíz láda felnyitásáról készült jegyzőkönyv és mindegyik okiraton az említett két MSZP-s munkatárs neve szerepel. Ők azonban kilenc jegyzőkönyv aláírását nem ismerték el, így ezeket a magánokiratokat Tordai irodájában minden bizonnyal meghamisították.

Karácsonyék azon állítása tehát, hogy a több mint félmilliárd forint mikroadományokból gyűlt össze, az OTP fent már ismertetett vizsgálatának eredményét és a többi körülményt figyelembe véve nem lehet igaz. A kérdés, hogy valójában honnan és kiken keresztül érkezett a kampánytámogatás Karácsonyékhoz.

Az is tény, hogy a 99 Mozgalom számlájára befizetett pénzek teljes egészében a baloldal kampányát lebonyolító Bajnai-féle DatAdat-nál landoltak. 

Nem árt megismételni azonban azt, ami a nemzetbiztonsági jelentés tartalmazott, vagyis hogy Karácsony Gergely már nem is volt kormányfőjelölt-aspiráns, amikor a 99 Mozgalom a DatAdat-tal különféle szolgáltatásokra szerződött. 

Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy a kétfordulós baloldali előválasztás első körét 2021. szeptember 28-án zárták le. A másodikként végző Karácsony október 8-án jelentette be, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára, vagyis kiszáll a versenyből. 

Ehhez képest Perjés Gábor október elejéig mindössze három alkalommal vitt pénzt a bankban, és összesen 44,4 millió forintot fizetett be. 

Perjés a következő nem egész egy évben, 2022 szeptemberéig újabb 16 alkalommal állított be az OTP-hez, és betett a mozgalom számlájára összesen 462 millió forintot. Ha lehet hinni Karácsonyéknak, ezeket a pénzeket már úgy adták össze az állítólagos mikroadakozók, hogy Karácsony Gergely nem is akart miniszterelnök lenni.

Egyelőre rejtély, hogy az akkor már „csak” főpolgármester Karácsony és társai egyáltalán mire adtak Bajnaiéknak félmilliárd forintot.

Azt a nemzetbiztonsági szolgálatok már jó ideje kiderítették, hogy a Korányi Dávid – Karácsony volt tanácsadója által – létrehozott Action for Democray nevű amerikai szervezeten és egy svájci alapítványon keresztül az országgyűlési választások előtt több, mint 4 milliárd forintnyi kampánytámogatás érkezett külföldről a baloldal megsegítésére.

Nagy kérdés, hogy Karácsonyék félmilliárdja is külföldről érkezett-e, ezt a feltételezést erősíti azonban, hogy a Perjés Gábor által az OTP számlájára készpénzben befizetett több mint félmilliárd forintnyi összeg négyötöde valuta volt.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Főügyészséget is. A vádhatóság további információt nem árult el, annyit azonban közölt, hogy a büntetőeljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

Forrás: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!