2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Belföld

Három ponton is elbukhat Karácsonyék mikroadományos védekezése

A Magyar Nemzet jogi elemzésében összevetette az adománygyűjtés előírásait és a főpolgármesterhez vezető finanszírozási botrány eddig ismert eseményeit.

  • Három ponton is elbukhat Karácsonyék mikroadományos védekezése

Adománygyűjtő láda, jegyzőkönyv, aláírás, mikroadomány – ezek a kulcsszavai az utóbbi időszak egyik legnagyobb hazai politikai botrányának, a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom finanszírozási ügyének. A Magyar Nemzet összevetette az eddig nyilvánosságra került információkat az adománygyűjtés hatályos jogi szabályaival, és ezek alapján úgy tűnik: három ponton is elbukhat Karácsonyék mikroadományokról szóló védekezése.

Nem túlzás azt állítani, hogy fél éve Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének finanszírozási botrányától hangos a magyar közélet. S nem csak annak jobboldali része, balról is élénken érdeklődnek az iránt, kik, miért és főként hogyan adtak félmilliárd forintot arra, hogy Karácsony Gergely megnyerje 2021-ben a baloldal kétfordulós előválasztását, majd ringbe szálljon a miniszterelnöki posztért. Karácsony végül az első előválasztási forduló után visszalépett, ám úgy fest, az adománygyűjtés körüli botrány még csak ezután bontakozik ki részleteiben.

Jogszabályok szerint

Pedig nem lett volna nehéz dolga a 99 Mozgalomnak, az adománygyűjtés folyamatát ugyanis világosan megszabja a 350/2011 kormányrendelet. A jogszabály sok más mellett tartalamazza, hogy pénzt ládában is lehet gyűjteni. 

Ekkor az adománygyűjtő doboznak zártnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy az adományt elhelyezhessék benne, de a bedobott készpénzt, vagy más értéket csak a láda felnyitásával lehessen kivenni. A gyűjtőládán fel kell tüntetni a gyűjtő szervezet nevét, elérhetőségét.

Fontos az is, hogy a láda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselője jelen legyen. A felnyitáskor a képviselők jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről, utóbbiról például címletek szerint. Ezután gondoskodni kell arról, hogy a szervezet könyveibe bejegyezzék a juttatást.

Emellett – Karácsonyék ügye szempontjából – lényeges az is, hogy az adomány gyűjtője köteles tájékoztatni az adakozókat a gyűjtés céljáról.

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!