2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Minden nő számít! – Újfent rózsaszínbe borul a Lánchíd

MTI

2018. szeptember 30., vasárnap 09:19

Vasárnap rendezi meg a hagyományos lánchídi sétát „Minden nő számít!” jelmondattal az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen Egyesület.

Évente csaknem 8500 embert diagnosztizálnak Magyarországon a betegséggel, élete során minden 8-9. nő érintett lesz, ezért nagyon fontos a figyelemfelhívás, olvasható az egyesület közleményében. 

A ma esti séta előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Délután a Magyar Tudományos Akadémián a már hagyományos, mellrákról szóló konferencián arról hallhatnak előadást az érdeklődők, hogy mit érdemes tudni a szűrésekről és a rákkutatás helyzetéről, valamint arról, hogyan függ össze a testmozgás és az étrend az egészséggel.

A hídséta naplementekor, 18.30-kor kezdődik.

Kés buszjáratot érint

A séta miatt kora este, várhatóan 17.30 és 19.30 között le lesz zárva a Lánchíd. A 16-os busz rövidített útvonalon – pesti vonalszakaszát nem érintve – a Clark Ádám térig közlekedik, a 105-ös busz pedig az Erzsébet hídon halad át Buda és Pest között (egyik irányba sem érinti a Széchenyi István tér megállót, továbbá budai végállomása felé a Hild tér megállóhelyet sem).

Ezen a napon adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat és a Nancy Brinker nagyköveti ösztöndíjat is. 

Nancy Brinker 2001 és 2003 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Mellrákban elhunyt nővére emlékére Susan G. Komen A Gyógyításért néven alapítványt hozott létre. 

A lánchídi séta iránt érdeklődők további részleteket az egyesület weboldalán találhatnak.

Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi a hídsétát, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára.