2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Milliárdos büntetést szabtak ki az álbrókercégre

Milliárdos büntetést szabott ki a jegybank egy álbrókercégre. A Fortress Holdings másfél év alatt több ezer befektetőt tévesztett meg, a gyanútlan ügyfelektől pedig több mint 10 milliárd forintot csalt ki. Az MNB 1,2 milliárd forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki, és büntetőeljárást kezdeményezett a csalók ellen.

A társaságot 2013 tavaszán hozta létre Sz. F. Zsolt, a vállalkozást pedig az Amerikában működő világhírű Fortress pénzügyi szolgáltató egyik fióktelepének adta ki. Lemásolta a cégnevet és a logót is. Egy álirodát bérelt Budapesten, majd ügynököket gyűjtött maga mellé, akikkel egy év alatt milliárdos piramisjátékot építettek ki. Hatalmas hozamokat ígértek a gyanútlan befektetőknek, akik több százezer forintos tőkével szálltak be az üzletbe.

– Nagyságrendileg csaknem 10 milliárd forint az, amelyet befektetési célra jogosulatlanul az érintettek átvettek. Jellemzően tőkegaranciával és a befektetések magas hozamú visszafizetésének ígéretével tették ezt. Érdekességként említeném meg, hogy havi 9 százalékos hozamot ígértek. Tehát nem évi, hanem havi 9 százalékot – nyomatékosított az MNB alelnöke, Windisch László.

A csábító ajánlatnak sokan bedőltek. A Fortress Holdings rövid idő alatt 2 ezer ügyféltől csalt ki pénzt. Egy idő után azonban egyre többen kezdtek el panaszkodni a cégre az interneten, így a Magyar Nemzeti Bank elkezdett vizsgálódni.

– Ezt a fokozódó tevékenységet akasztotta meg a Magyar Nemzeti Banknak a piacfelügyeleti eljárása 2013 novemberében. Sajnálatos módon azonban elmondható, hogy megakasztottuk ezt a vizsgálatot és külön végzésben megtiltottuk ezeket a tevékenységeket, ennek ellenére továbbra is folytatták – tette hozzá Végh Richárd, a Piacfelügyeleti Igazgatóság igazgatója.

Miután az MNB elindította az eljárást, a pénzt egy újonnan alapított máltai cégbe mentette a cégvezető. Az üzletelés pedig zavartalanul folyhatott tovább. Amikor a jegybank tudomást szerzett erről, azonnal zárolta a céghálózat bankszámláit, és büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrségen. Mire azonban a hatóságok léptek, addigra a csalók a pénz nagy részét eltüntették. A 10 milliárdból alig másfél maradt.

– Azt gondolom, hogy talán nem túlzás azt állítani, hogy a Kulcsár-ügy óta ilyen volumenű, ilyen nagyságú ügyet piacfelügyeleti eljárás még nem tárt föl – szögezte le Windisch László.

Az MNB több mint 1 milliárd forintra bírságolta a céghálózatot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt eljárást indított. A cég alapítóját, Sz. F. Zsoltot gyanúsítottként hallgatták ki. Mivel az ügyről a rendőrség nem ad tájékoztatást, nem tudni, összesen hányan lehetnek a hatóság látókörében. És azt sem, hogy a csalás résztvevőit őrizetbe vették-e, vagy továbbra is szabadlábon vannak.

Tekintse meg a Hír TV kommentár nélküli felvételét!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!