2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 22:00

Belföld

Milliárdokat költhetnek a magyar borvidék fejlesztésére + Videó

Több mint egymilliárd forint juthat a hazai borászoknak technológiai fejlesztésre – az év második felétől lehet pályázni. A borhoz kapcsolódó más turisztikai és gasztronómiai tenderekkel pedig több milliárdot költhetnek a magyar borvidékek fejlesztésére még ebben az évben.

Villány alapító tagja volt a Magyar Bortelepülések Szövetségének. A társulásnak harmincegy tagja van, közülük húszan képviseltették magukat a pénteki közgyűlésen. A szövetség annak idején azzal a céllal jött létre, hogy együtt lobbizzanak, és hogy ötleteket adjanak egymásnak. Ám az utolsó ehhez hasonló közgyűlést még 2009 végén tartották. A szövetség célja az is, hogy ne csupán az agrárium egyik eleme legyen a borászat, hanem külön, egyfajta országreprezentációként kezeljék az ágazatot.

– 2010 a választások éve volt. Lecserélődtek, vagy részben megújultak a települések vezetői, illetve keresni kell azokat a kormányzati csatlakozási lehetőségeket, amelyekkel a turizmust, valamint a borturizmust tudjuk fejleszteni – szögezte le a szövetség elnöke, Horváth István.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke elmondása szerint minden szempontból fontosnak tartják, hogy a borászok és a borászatok megfelelő módon tudjanak fejlődni. A közgyűlésre a vidékfejlesztési államtitkár, V. Németh Zsolt már számokkal jött. Azokkal a számokkal, amelyek a hamarosan megnyíló pályázatok összegét jelentik.

– Az év második felében nyílik meg a borászati eszközökre igénybe vehető támogatási keret. Mintegy 1,2 milliárdos nagyságrenddel 40 százalékos támogatást lehet kapni maximum százmillió forintos mértékben – jelentette ki V. Németh Zsolt.

A következő hónapokban falusi közösségek számára kiírt turisztikai és más gasztronómiai pályázatokra is feliratkoznak a magyar bortelepülések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!