2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Miért kell piros pont a tojásra? + Videó

Hét hónap haladékot kaptak a gazdák a tojótyúkketrecek kialakítására. Az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek azután döntöttek így, miután a tenyésztők több tagállamban is csúsztak az átalakítási munkálatokkal. A döntés értelmében a gazdák ipari felhasználásra, jövő nyárig értékesíthetik régi ketreces tojásaikat. A vállalkozásokat jövőre újabb pályázati lehetőségekkel segíti majd a Vidékfejlesztési Minisztérium az uniós előírások teljesítésére.

A mostaninál nagyobb ketrecet, kapirgálócsőt, ülőrudat és karomkoptatót is biztosítani kell 2012. január 1-jétől a szárnyasoknak az uniós állatjóléti irányelv szerint. A Baranyában működő vállalkozások többségének nincs pénze az átalakításra.

„Azért hagytam abba a tojástermelést, mert nem tudtam teljesíteni a 2012-től életbe lévő állatvédelmi törvényeket. A 86 millió forintos megnyert pályázatommal sem tudtam volna kifizetni a beruházást” – nyilatkozta a Hír TV-nek Szabó Norbert volt tojástermelő.

Az egyik pécsi farm tulajdonosa már belekezdett az új ketrecek kialakításába, de ő sem tudja határidőre befejezni.

„12 ezres állományom van, ebből körülbelül egy olyan 4000-4500 darab, ami már megfelel az uniós előírásoknak. Jelen pillanatban újabb 6 ezer férőhelyen dolgozunk, ami úgy néz ki, hogy január közepére készül el. A fennmaradó mennyiséget június végéig fogjuk befejezni” – mondta Major József tojástermelő.

A vidékfejlesztési miniszter szerint eddig a tojótyúktelepek 70 százalékában sikerült teljesíteni az uniós elvárásokat. Jövő nyárig azonban ez az arány a 95 százalékot is elérheti. A minisztérium eddig 3 milliárd forintot osztott szét a vállalkozásoknak az átalakításra, pályázni 2012-ben is lehet majd.

„A régi típusú ketrecek cseréje a gazdaságok felében megtörtént. 178 vállalkozás 7 hónapos határidő-hosszabbítással tud élni, és 109 telepen nem vágtak bele az átállásba, ezek felében egyébként nincs tojótyúkállomány. A tojásellátás és az exportpiacunk működése is biztosítottnak tekinthető” – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Mivel az Európai Unió több országában sem sikerült a ketreccseréket időre végrehajtani, ezért a gazdák a régi ketreces tojásokat is eladhatják 2012. július 31-ig. A termékeket piros ponttal kell majd megjelölni, és országon belül ipari felhasználásra, így például tésztagyártására lehet értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!