A Hír TV meglátogatott egy pécsi üzletet, ahol 5-6-féle halat árulnak. Van élő, szeletelt, és bontott, az ár a feldolgozottságtól függően emelkedik. Leginkább a ponty fogy, ennek kilója már most is ezer forint felett van. A tulajdonos karácsony előtt nem szívesen emelne árat, mert szerinte az a forgalom rovására menne. „A fogyasztókra nem tudjuk hárítani az árakat. Nagyon keveset tudnák eladni, ha emelnénk, hát nem emelünk” – fogalmaz Sándor Ferenc.
Az aszályos nyár a hal nagykereskedelmi árára is kihatott. A drágább takarmány miatt nőttek az előállítási költségek, a pontyot nagy tételben 420-460 forint között adják. Az ország egyik legnagyobb halgazdaságának tulajdonosa szerint a többletet a kereskedők nem fogják a fogyasztókra hárítani.
„A gabonatermés nagyon rossz volt a mezőgazdaságban, ezért ez a haltermelésre is kihat. A termelői árak olyan 8-10 százalékos áremelkedéssel indultak az ősz folyamán. Ezt a nagy, illetve a kiskereskedelmi egységeknek kell lenyelniük, mivel továbbhárítani valószínűleg a fogyasztókra nemigen tudják az idén – fejtette ki Csibi Csaba.
Halat külföldre is egyre nehezebb értékesíteni. A Nyugat-európai piacokon leginkább a cseh és a lengyel halakat kedvelik. Ezek nemcsak olcsóbbak, de az igényes fogyasztók szerint soványabbak, azaz a húsuk egészségesebb.