2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Mezőgazdasági vállalkozások lesznek 2020-tól

Megszűnhetnek a közös őstermelői igazolványok és a családi gazdasági forma, helyettük családi mezőgazdasági vállalkozásokat kellene alakítani 2020-tól - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tervezete szerint.

  • Mezőgazdasági vállalkozások lesznek 2020-tól

A változásokról a kamara stratégiai igazgatója egy Csongrád megyei gazdafórumon elmondta: több termék, például a gabonafélék is kikerülhetnek az őstermelői termékkörből. Az adómentességet 100 millió forintos árbevételnél húznák meg. A tervezetből jövő tavasszal lehet törvénymódosítás, az új vállalkozási- és adózási forma 2020-tól lépne életbe.

A háztáji felesleg egyszerű értékesítéséhez térne vissza az őstermelőkre vonatkozó szabályozás átalakításával az agrárkormányzat - hangzott el egy szegvári fiatalgazda-fórumon. A jelenlegi szabályozás szerint minél több családtag szerepel a közös őstermelői igazolványon, annál több adókedvezményt lehet igénybe venni - ezen változtatnának most.

Eljutottunk már oda, hogy a legnagyobb árutermelő gazdálkodók között is találunk olyat, aki őstermelőként végzi ezt a tevékenységet. Ez az egyik fele szerintünk, ami probléma. A másik az, hogy amellett, hogy valaki őstermelő, ahogy említettem, még egyben családi gazdálkodó, egyébként még kistermelő is, van egy kft-je, és még benne van még egy bt-ben, aztán, attól függően, ahogy alakulnak az adott évi bevételei, azokat úgy szórja szét, hogy minden gazdasági entitásban ezek a lehető leginkább szét legyenek optimalizálva és - abszolút a legalitás határain belül mozogva - így adózik a legkedvezőbben– mondta Dr. Cseszlai István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója. 

Az alakítandó családi mezőgazdasági vállalkozások kft. formában működnének, aminek csak a közeli hozzátartozók lehetnének tagjai. A 100 milliós adómentes értékhatárba az agrártámogatások nem számítanának bele a tervezet szerint.

Családi mezőgazdasági vállalkozásnak hívjuk ezt jelenleg a munkanevén, amik gyakorlatilag a mostani családi gazdaságok és közös őstermelői igazolványoknak lehetne az egyfajta szellemi utódja. Ennek az lenne a lényege, hogy jogi személyiséggel rendelkezne a szervezet. Innentől kezdve, hogyha akár a bankokról beszélünk, akár a pályázatokról, bármilyen más jogviszonyról, sokkal tisztább viszonyt eredményez. Közvetlenül a jogi személy nevében lehetne eljárni, ugyanúgy meglehetne a képviselője, aki a nevében tehet jognyilatkozatokat, és abszolút egy sokkal átláthatóbb viszony lenne, ha lenne egy jogi személyisége ezeknek a vállalkozásoknak. Alapvetően egy kft-ben gondolkodunk.–mondta Cseszlai István. További változás, hogy javulhat a fiatal gazdálkodók földhöz jutása egy új hitelkonstrukciónak köszönhetően.

A földterületnek a 100 százalékát gyakorlatilag a bank befinanszírozza neki. Ezt 5-10-15-20 éves futamidő alatt tudja visszatörleszteni. Gyakorlatilag ilyenkor a földterület teljes értéke, illetve a tulajdonjoga is a fiatal gazdának a tulajdonába kerül.– tájékoztatott Németh Krisztián az OTP Banktól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számításai szerint mintegy 300 ezer fő számít őstermelőnek, de közülük csak mintegy 170 ezren lehetnek azok, akik valóban termelnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!