2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Mesterházy: Növelni akarjuk a szavazóbázist, nem újraosztani

A mai nappal kampányüzemmódra kapcsolt az MSZP – jelentette ki Mesterházy Attila a szocialisták választmányi ülése után, amelyen megalakították a pártot kampányidőszakban irányító országos választási bizottságot. Az ülésen részt vett Bajnai Gordon, az Együtt–PM Szövetség vezetője is, aki Mesterházyval tartott közös sajtótájékoztatójukon továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a választási szövetségüket nem nyitják meg a Gyurcsány-párt számára.

„Egyetértek, hogy minden olyan kaput nyitva kell hagyni, kicsit vagy nagyot, amelynek a nyitva hagyása előreviheti a győzelmet.” Miközben Mesterházy Attila utópiának tartja a teljes ellenzéki összefogást, a pártelnök elődei és tanácsadói, Lendvai Ildikó és Kovács László is teret adna az ellenzéki együttműködésben a Demokratikus Koalíciónak. Ezt képviseli az MSZP választmányi elnöke is, Botka László egy csütörtöki lakossági fórumon beszélt erről, de hozzátette: Gyurcsány Ferenc személyes szerepvállalása az ellenzéki összefogásban nem erősítené a kormányváltást.

Több, a választmányi ülésre siető MSZP-s vezető sem zárta ki a Demokratikus Koalíció betagozódását. Harangozó Tamás, a szocialista párt elnökségi tagja is nyitva hagyná a kaput a DK előtt, de Gyurcsány Ferenc nélkül. Hiller István volt pártelnök szerint elképzelhetetlen, hogy hasadást okozna pártjában, hogy egyesek a DK-t is hiányolják az ellenzéki paktumból. „Nem kell azért túldramatizálni a dolgot, nincs arról szó, hogy a szocialista párt bármiféle hasadása kerülne itt szóba, vagy ez lenne terítéken. Értem persze, hogy vannak olyan politikai szándékok, vagy éppenséggel akár politikai ellenfeleink akarata, hogy ez bekövetkezzék, ezt már annyiszor megjósolták, mégsem következett be. Sőt, általában ha kívülről ütik a szocialista pártot, akkor nagyobb egység szokott teremtődni, ezeket az ütéseket meg bírni kell, és az MSZP állni is fogja” – mondta a volt oktatási miniszter.

Az Együtt–PM Szövetség vezetője zárt ajtók mögött tartott helyzetelemzést a szocialisták számára, és átbeszélték a választási kampány részleteit is. A Mesterházy Attilával tartott közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: elkötelezettek az MSZP-vel kötött egyezség megerősítése mellett. „Világos elkötelezettség van a szövetség továbbvitele és megerősítése mellett és amellett, hogy ez az az ellenzéki pólus, amely Orbán Viktorral szemben a kormányváltás alternatíváját hordozza” – fogalmazott Bajnai Gordon.

A Fidesz szerint el kéne számoltatni a volt miniszterelnököt az amerikai támogatásairól. Bővebben>>>

A szocialisták célja az, hogy növeljék az ellenzéki szavazótábort, és nem az, hogy újraosszák – mondta Mesterházy Attila pártelnök. „A szocialista párt számára csak az az elfogadható stratégia, amely a torta bővítését eredményezi. Magyarul a torta újrafelosztása számunkra zsákutcás stratégia, ezért a választmány nem támogatja. Nem elég az, hogy a demokratikus ellenzéki pártok mögött álló szavazótáborokat strukturáljuk újra adott esetben, mert ezzel nem megyünk előrébb, hanem a bizonytalanok megszólítása, ennek a szavazókörnek a bővítése a cél, és csak olyan lépés, politikai akció, stratégia elfogadható, amely a bizonytalanok megszólítását eredményezi” – jelentette ki az MSZP elnöke.

Végül a választmány az elnökség javaslatára hat politikussal – köztük Szanyi Tiborral és Baja Ferenccel – 13 fősre bővítette ki az országos választási bizottságot, amely a kampányidőszakban átveszi a párt irányítását az elnökségtől.

Mesterházy: Elfogadhatatlanok Kéri László szavai

Az MSZP elnöke elfogadhatatlannak nevezte Kéri Lászlónak a Fidesz szóvivőjére tett megjegyzéseit. A baloldali kötődésű politológus nemrégiben egy MSZP-s lakossági fórumon kócos fogú rémségnek nevezte Selmeczi Gabriellát. Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban most azt mondta: neki személyes elköteleződése van a nők helyzetének javítása és politikai szerepvállalásuk támogatása iránt, éppen ezért nem tudja elfogadni, ha bárki becsmérlően szól a nőkről.

„Selmeczi Gabriellával elég sok vitám lenne, ha lehetne vele vitatkozni adott esetben, biztos, hogy sok mindenben nem értünk egyet, egy biztos, hogy nem a küllemével van gond, nem azzal, hogy hogyan néz ki. Éppen ezért semmilyen olyan negatív típusú megjegyzést, amely az ő külsejével, női mivoltával kapcsolatos, nem tudok elfogadni, támogatni, függetlenül attól, hogy baloldali, jobboldali vagy akármilyen politológustól hangzik el” – fogalmazott Mesterházy.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket – szögezte le az ATV megkeresésére Semjén Zsolt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!