2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Mesterházy nem mond le, Gyurcsány már a frakcióján töri a fejét

Mesterházy Attila szerint a baloldali összefogás mindent megtett a győzelemért, ezért folytatni kell az együttműködést. A választási vereség ellenére az MSZP elnöke nem gondolt a lemondásra. Gyurcsány Ferenc saját frakciót szeretne, de ehhez találnia kell az összefogásban még egy parlamentbe jutott képviselőt. Az Együtt–PM már jelezte, ők inkább frakció nélkül, de önállóan folytatják majd a parlamenti politizálást.

– Én azt gondolom, hogy egyrészt 20 százalékkal több szavazatot értünk el mint korábban, ötször annyi képviselőnk van, aki egyéniben tudott nyerni, azt a célt nem sikerült elérni, hát ez evidencia, amit kitűztünk magunknak, hogy leváltjuk ezt a kormányt. Én azt látom, hogy ez a szövetség jól működött, mindenki amit csak tudott beletett – vélekedett Mesterházy Attila.

Az MSZP elnökében fel sem merült a lemondás. Az MSZP elnöke az ATV-n elismerte, hogy követtek el hibákat, de a súlyos vereséget elsősorban a választási rendszer aránytalanságaival és a médiaellenszéllel magyarázta. Mesterházy Attila szerint a Fidesz kétharmados győzelme ellenére még mindig kormányváltó hangulat van az országban, de az apátia és a közöny lenyomta a választási részvételt. Hozzátette: továbbra is együttműködne a baloldali szövetség tagjaival. „Bocsánat, ha durván fogalmazok, de akkor így akarom még egyértelműbbé tenni: mi együttműködésre vagyunk kárhoztatva. Hogy a negatív oldalát mondjam, én nem látok olyan lehetőséget, nem látok olyan forgatókönyvet, hogy ezeknek a pártoknak, politikusoknak vigyázni kell egymásra. Ugye a választójogi rendszer ugyanígy fog maradni, ha a Fidesz kétharmada van, akkor azért, ha meg nincs kétharmada, akkor azért fog ugyanúgy maradni a választójogi rendszer. Nemcsak ma voltak ezek a feltételek, hanem 2018-ban is ezek lesznek” – mondta Mesterházy Attila.


„Azt gondolom, hogy amit képviselek, az a magyar demokráciának jó és kell. De lehet, hogy nincsen igazam.” Gyurcsány Ferenc a vereség okainak keresése helyett inkább előre tekint. A Demokratikus Koalíció elnöke már a frakcióalakítást tervezi, ehhez öt képviselő kell, a DK-nak négy politikusa jutott be az Országgyűlésbe. Gyurcsány ezért akár a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM-el is közösködne, de Fodor Gábor is lehet az ötödik tag. „Én kísérletet fogok tenni arra, hogy megoldást találjunk. Természetesen azt szeretném, hogy legyen frakciónk, de az is világos, hogy egy olyan frakcióban amelyben más politikai színezetek is megjelennek ott egy sor kérdés felmerül és nem tudom mi van a többi kollégának a fejében.” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Az Együtt–PM kedd reggel kiadott közleménye szerint ők önálló parlamenti politizálásra készülnek, ezért nem kötnek kompromisszumot a frakcióalakításért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!