2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Merkely Béla exkluzív interjú : Decemberben Európában oltani fognak

Hét vakcina gyártása is nagyon előrehaladott stádiumban van – mondta el az Informátor stábjának Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az egyetemi tanár azt is kiemelte, hogy decemberben Európában már oltani fognak.

  • Merkely Béla exkluzív interjú : Decemberben Európában oltani fognak

Nagyjából hét vakcina gyártása van már olyan nagyon előrehaladott stádiumban – mondta el az Informátornak adott interjújában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy önmagában nem elég vakcinát gyártani, a vakcinagyártás mellett igazolniuk kell az adott oltóanyagnak a biztonságosságát és a hatékonyságát.

A Semmelweis Egyetem rektora arra is kitért, hogy

az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája mellett van három kínai és egy orosz vakcina, amelyet érdemes tartalékolni, mert ha nem lenne elegendő az EU-beszerzés, akkor érdemes alternatív piacokat is keresni

– húzta alá.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy a vakcinák között hatalmas különbség van technológiailag. Eltérő, hogy egy oltóanyagot hányszor kell beadni, milyen időszakra ad védelmet, illetve pontosan mi ellen is véd.

Alapvetően most két különböző típusú vakcina van folyamatban. A Pfizeré egy teljesen új technológia, ez egy úgynevezett Messenger örökítőanyag által juttatja be azt az információt, amely a szükséges antitest-képzést elindítja, tehát gyakorlatilag kódolt, vírusfehérje ellenes antitesteket tudunk bejuttatni a szervezetbe. Ez egyébként egy óriási előrelépés lenne. A többi az egy régi, ismert technológia, amikor egy adott vírus fontos fehérjéjével szemben a szervezet aktivizálja magát, saját ellen anyagot termel, és a vírus fehérjéjével szembeni immunizálás akadályozza meg azt, hogy egy súlyos lefolyású fertőzés jöjjön létre

– magyarázta Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az új vakcinát egyértelműen beadatná magának. Elhangzott, hogy az oltás beadatása után kialakult szövődmények és a vírusfertőzés okozta szövődmények között nagyságrendbeli különbségek vannak: azaz sokkal többen halnak bele a vírusba mint amennyien oltás következtében. Merkely azt is kiemelte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy oltások mennyi emberéletet mentettek meg az elmúlt mintegy 15 évben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti vakcinákhoz képest a mostani technológia egy űrutazással ér fel.

Merkely Béla azzal folytatta, hogy

jó hírekre mindig szükség van, és biztos abban, hogy decemberben Európában már oltani fognak.

Majd hozzátette, hogy ahhoz, hogy a járvány megálljon ahhoz két tényező szükséges: mennyi embert tudnak beoltani, illetve hányan estek át a fertőzésen, hiszen ezeknek az összege adja ki a nyájimmunitást.

Az oltásrendről a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy mivel a fiataloknál a megbetegedés szinte semmilyen szövődményt nem okoz, viszont az idősebbeket meg kell védeni oltóanyaggal. Ezért úgy látja, hogy az egészségügyi dolgozók oltását követően kor szerint kell haladni, de ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a bejelentéseiben, az önkéntességet helyezik előtérbe. Merkely Béla szerint az idősebbek körénben alacsony lesz a vakcina elutasítottsága.

A beszélgetés végén a professzor felidézte, hogy a járvány első hullámában nagyon kevés információnk volt erről a vírusról, akkor az élvezett elsőbbséget, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép, mert Olaszországban és New Yorkban nem állt rendelkezésre elegendő számú készülék. De ma már tudjuk, hogy az a legjobb, hogyha meg tudjuk úszni a lélegeztetőgépet.

De azt is tudjuk, hogy időben el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, így a remdesivirt, amely a vírus reprodukcióját csökkenti le, és összességében a fertőzőképes vírusszámot, így viszi a gyógyulás irányába a beteget. Ilyen a vérplazma-terápia is. Ha a vérplazma kellő mennyiségű antitestet tartalmaz, és a fertőzés kezdeti szakaszában tudja a betolakodó vírusokat rendszerből eltávolítani, akkor az rendkívül hatékony lesz

– hangzott el.

A Semmelweis Egyetem rektora leszögezte, hogy

a koronavírus nem egy egyszerű fertőzés, nem egy egyszerű influenza, hanem az egész szervezetet érintő vírustámadás, amely egyénektől függően eltérő módon károsít, és tulajdonképpen a károsodás mértékétől függ, hogy milyen lesz a kimenetel, és ez az egészségügynek óriási leterheltséget okoz.

S mikor ilyen korlátozó intézkedéseket hozunk, annak az az egyik oka, hogy ennek az egészségügy képes legyen hosszú távon megfelelni – mutatott rá a professzor.

A vakcinákról és a koronavírus-gyógymódokról készült adást pénteken 20 óra 30 perctől láthatják az Informátorban.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!