2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Merkel nem béna kacsa, hanem bukóréce, a CEU meg egy kulipintyó

Merkel lemondása, 20. századi rögeszmék, és a „kulipintyó” Soros-egyetem voltak a Csörte eheti témái.

  • Merkel nem béna kacsa, hanem bukóréce, a CEU meg egy kulipintyó

Lánczi Tamás szerint Merkel a bukástól fél. Úgy látja, hogy decemberben nagyot bukna, ezért előre sietett, és önként vállalt azt, amit két hónap múlva kellett volna elszenvednie. Lemondásával egy sodródás kezdődött el, hisz nincs utóda, ugyanis az elmúlt tízenpár évben minden vetélytársát kiirtotta maga körül.

A CDU-s pártelnökség és kancellári posztnak egyben kéne lennie – hangoztatta Merkel sokáig. Ugyanakkor a CDU/CSU pártszövetség 1972-ben 44,9 százalék, történelmi csúcsán, Helmuth Kohl alatt 48,8 százalék szavazót tudott maga mögött. Ma ez mindössze 24 százalék, ez pedig brutális népszerűségvesztés. Ehhez részben hozzájárult a Merkel-ellenes személyes ellenszenv is. A kérdés: ki követi őt? Több jelölt is van, akikről a december 7-én megrendezendő kongresszus fog dönteni. A Fidesz számára egyáltalán nem mindegy, hogy a CDU-ban mint a legfontosabb néppárti szervezetben, a liberális Friedrich Metz, vagy az Orbán irányvonalához közelebb álló Jens Spahn, egészségügyi miniszter lesz az utód.

Lánczi Tamás szerint Merkel volt a sokat hangoztatott, erősödő populizmussal szemben a liberális világ védelmezője, a politikai globalizmus egyik markáns képviselője, az Európai Egyesült Államok egyik szószólója. Ezért látható: ebben a szerepében is utóda kell legyen, nem csak a német belpolitika és gazdaság az értelmezési tartomány.

Nagy Attila Tibor szerint a migrációs krízisen túl a német belpolitikában a magas bérletárak, a lakásárak, a dízelbotrány is vezető témák voltak, tehát 2015 végén volt egy megzuhanás, majd ezek után a folyamatos erózió vezetett a mostani állapothoz 3 év elteltével.

Farkas Örs szerint a nagykoalíciós kormányzásban az SPD még durvábban erodálódott, és új politikai tér nyílt az AfD megjelenésével a német politikában, immáron tartósan átalakítva a német politikai teret. A Willkommenskultur, mint fogalom, osztotta meg ennyire a német választókat, akik a teljes politikai paletta átrajzolásával feleltek erre – vélekedett.

Szakonyi Péter szerint fontos a háttér okokon túlmenően, hogy mi jöhet ezután? Úgy néz ki számára, hogy a fenti említett, az európai politikában létrejövő üresedést Francois Macron fogja átvenni, ezzel párhuzamosan pedig Németország politikai szerepe is csökkenni fog, visszaáll gazdasági motorrá. Ez a veszély adott, és ebben Lánczi Tamás is egyetért, főleg az ambíciók, a retorika szintjén, ahol Macron egyre inkább Európa védelmezőjének szerepében tetszeleg. Macron azonban az egyik leggyengébb francia elnök, talán Francois Hollande-hoz hasonlítható, aki azonban ciklusának ezen időszakában jóval erősebb volt nála.

A belpolitikai többség elszivárgott mögüle, lényeges társadalmi bázisa nincs. Az első pengeváltásra is épp Macron kapcsán került sor a résztvevők között, „hisz hogy is várhatna pont egy francia vezető több szolidaritást pont a magyaroktól” – Lánczi Tamás szerint.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!