2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Mélyrepülésben a belső vitákkal terhelt ballib ellenzék Sopronban

Magyar Nemzet

2019. június 15., szombat 07:26

Egy hegykői politikus lehet a soproni balliberális ellenzék polgármesterjelöltje az októberi önkormányzati választáson, aki korábban helyben már megmérettette magát, de ott is alulmaradt – értesült a Magyar Nemzet. Az ellenzéki pártok egyeztettek a közös listáról is, ahová a DK egy fertődi politikust delegálhat. Több helyi ellenzéki szereplő élesen bírálta a közös listát, van, aki egyenesen bohózatnak nevezte.

Nagyon komoly válságba került a soproni balliberális ellenzék, amelynek helyzetét végeláthatatlan belső viták és kilépések nehezítik. A Magyar Nemzet a napokban számolt be arról, hogy minden országos és helyi választott tisztségéről lemondva, kilépett az MSZP-ből Póczik Roland, a párt soproni elnökségének tagja.

A politikus a Facebook-oldalán közzétett rövid posztjában annyit írt a jövőjével kapcsolatban, hogy teljesen más dimenzióban képzeli el a baloldali politizálást, és a továbbiakban más módon kívánja képviselni azt.

Vörös Viktor, aki 2014-ben az MSZP–DK–Együtt–PM színeiben, listáról jutott be a soproni közgyűlésbe, még tavaly nyár végén adta vissza mandátumát. A helyére Jakál Adrienn (Párbeszéd) került be a testületbe, ő az MSZP-frakcióhoz csatlakozott, Vörös pedig időközben az Új Kezdet nevű pártba lépett be.

Utóbbi néhány napja arról írt Facebook-bejegyzést, hogy Sopronban szégyenteljes vége lehet az ellenzéki összefogásnak.

Vörös Viktor közölte: az ellenzéki pártok helyben június 7-én ültek le egyeztetni az önkormányzati választásról, és megszületett a még nem hivatalos, közös lista. Ezzel kapcsolatban a volt önkormányzati képviselő súlyos kritikát fogalmazott meg, mondván, „amikor már nem a feladat elvégzésén, hanem a posztok kiosztásán a sor, akkor mindig előkerülnek a semmittevők”.

Vörös élesen bírálta többek között Glázer Tímeát, a DK Győr-Moson-Sopron megyei elnökét, aki a párt nevében helyben tárgyal, valamint kritizálta Szakács Gyulát (LMP) is, aki szerinte minden választáson csúnyán leégett.

– Arról a Jobbikról, amelynek helyi elnöke Érden lakik, helyettesét (Mayer Éva) meg maximum a szomszédai ismerik, már szólni sem érdemes – fűzte hozzá. Vörös Viktor furcsának tartja továbbá, hogy a DK egy fertődi fiatalembert delegál a közös listára, ahonnan a szerinte sokat dolgozó Jakál Adrienn kiszorult.

A politikus úgy véli, egyetlen fénysugár lehetne a Momentum helyi csapata, csak éppen szerinte nincs csapat. Hozzátette: egyetlen tenni is képes emberük Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde – ő egyébként a közös lista vezetője – nem képes egyedül megnyerni egy önkormányzati választást. Vörös azzal zárta bejegyzését, hogy elkeseredése határtalan, szerinte nyert a Fidesz.

Vörös Viktor bejegyzésére több érintett is reagált. Egy Jakál Adriennért aggódó hozzászóláshoz az érintett csak annyit fűzött hozzá, hogy „egyenesen és előre”. Póczik Roland pedig azt írta, hogy ha a Vörös Viktor által jelzett „lista” valós, akkor az valóban egy bohózat, sőt maga a Szeszélyes évszakok.

Pedig nem is az összeállított közös lista mutatja leginkább a helyi ellenzék botrányos állapotát, hanem az, hogy a balliberális oldal polgármesterjelöltje várhatóan nem soproni lesz.

A lap helyi forrásokból úgy értesült, hogy az uniós választáson leszerepelt balliberális ellenzék a hegykői Varga Norbertet indítaná az őszi megmérettetésen. A férfi korábban, 2010-ben Hegykőn már indult a polgármester-választáson, de alulmaradt Szigethi Istvánnal szemben, aki azóta is a település élén áll.

Magyar Nemzet