2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Radar 05:00

Belföld

Megválasztották Lenkovics Barnabást Ab-elnöknek

Személye és az intézmény iránti bizalom jeleként értékelné, ha csökkennének az Alkotmánybíróság működését érintő korlátozások – mondta Lenkovics Barnabás, miután letette az esküt az Országgyűlés előtt. A testület új elnökének megválasztásához a titkos szavazáson a parlamenti képviselők kétharmados támogatása kellett. Az MSZP bojkottálta a szavazást, a jobbikosok nem vették fel a szavazólapot, az Együtt, a DK és az LMP pedig már korábban jelezte, hogy nem támogatja Lenkovics kinevezését. Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása jövő február végén jár le. Lenkovics Barnabás alkotmánybírót Kövér László házelnök javasolta a testület élére a múlt héten.

A titkos szavazás előtt köszöntötte a házelnök az Alkotmánybíróság távozó elnökét a parlamentben. Paczolay Péter 2008-tól vezette az Alkotmánybíróságot, helyére a testület tagjai közül Lenkovics Barnabást javasolta Kövér László. Megválasztásához kétharmados többségre, vagyis legalább 132 szavazatra volt szükség. „Az érvényes szavazatok száma 138, ebből igen szavazat 132, nem szavazat 6. Tartózkodom szavazatot senki sem adott le. Az Országgyűlés Lenkovics Barnabást 2015. február 25-i hatállyal az Alkotmánybíróság elnökének megválasztotta” – jelentette be a szavazást követően Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

„Alkotmánybíróssági elnöki tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom. Isten engem úgy segéljen” – Lenkovics Barnabás megválasztása után esküt tett a parlamentben.

Lenkovics Barnabás 2007 óta alkotmánybíró, elnöki megbízatása 2016 áprilisáig szól. Ekkor jár le ugyanis alkotmánybírói megbízatása, így elnökként sem folytathatja munkáját. „Az alkotmányosság védelme, úgy éreztem, arra kötelez, hogy vállaljam a jelöltséget.” – A megválasztott elnök a bizalom jeleként értékelné, ha csökkennének az Alkotmánybíróság működését érintő korlátozások. Lenkovics Barnabás 2015. február 25-étől irányítja az Alkotmánybíróságot.

Egyetlen ellenzéki párt sem támogatta

Fegyelmezetten szavazott a parlamenti kormánytöbbség a minősített kétharmados titkos szavazáson, Lenkovics Barnabás elnöki kinevezését ugyanis egyetlen ellenzéki párt sem támogatta. Az MSZP-frakció be sem ment az ülésterembe, a jobbikosok nem vették fel a szavazólapokat. Bővebben »»»

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!