2020. április 9.,
csütörtök, Erhard napja

Megújult a SOTE Szentkirályi utcai fogászata

Hír TV

2019. március 12., kedd 07:41, frissítve: kedd 18:44

190 millió forint saját forrásból újította fel a Fogorvostudományi Kar a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Betegfelvételi és Sürgősségi Osztályát. Budapest egyetlen 24 órás sürgősségi fogászata fél évszázaddal ezelőtt újult meg utoljára. A 6 hónapig tartó munkálatok során lecserélték a teljes gépparkot, és a várótermet is kibővítették.

Átadták a felújított Szentkirály utcai Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet betegfelvételi és sürgősségi osztályát, ahol ezentúl 21. századi körülmények között gyógyulhatnak majd a betegek.

Mint látják itt nem pusztán egy tisztasági festés történt hanem a burkolatok a falak cseréje, az egésznek az átszervezése. 4 új fogászati kezelő egység rendszerbe állítása, röntgen részleg létesítése melyben panoráma és intraorális felvételek is készülhetnek – mondta Kivovics Péter, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgatója. 

Az intézmény kiemelt jelentőséggel bír, hiszen Budapest egyetlen olyan fogászati osztálya, ahol a betegek éjjel nappal igénybe vehetik az ingyenes ellátást. Havonta több ezer pácienst látnak el, akik a legkülönfélébb fogászati és szájsebészeti panaszokkal érkeznek az ország egész területéről.

Ez a betegellátó intézet az amelyik a nap minden órájában, a hét minden napján helyt áll, havi szinten több, mint 5000 beteget lát el, és ezek a betegek döntően sürgősségi esetekkel fordulnak a Semmelweis egyetem, betegellátó-intézményéhez – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

A megújult intézetnek a fogorvosképzésben is fontos szerepe van, hiszen elsődleges gyakorlóhelynek számít. A Fogorvostudományi Kar eddig is az egyik legjobb minőségű gyakorlati képzést kínálta Közép-Európában, de az intézmény további célja hogy bekerüljön a legjobb száz egyetem közé.