2021. április 20.,
kedd, Tivadar napja

Megszűnnek a tranzitzónák

2020. május 21., csütörtök 14:40

Felszámolják a tranzitzónákat a magyar-szerb határon - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A menekültkérelmeket ezentúl az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet benyújtani. Gulyás Gergely közölte, a döntést az Európai Bíróság ítélete indokolta, eszerint őrizetnek minősül az illegális bevándorlók tranzitzónában tartása.

Csak két rendőrségi kisteherautó parkolt pénteken a röszkei tranzitzóna területén. Az Európai Unió bíróságának múlt heti döntése nyomán ugyanis a tranzitzónát a magyar kormány megszünteti.

Az a négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt a tranzitzónában, továbbra is őrizetben marad. A tranzitzóna olyan megoldás volt, amely garantálta a menekültkérelmek benyújtását, de egyben a határokat is védte - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány ezzel az ítélettel nem ért egyet, azt Európa biztonságára nézve kockázatosnak és károsnak tartja, ugyanakkor az Európai unió tagállamaként természetesen minden bírósági döntést kötelesek vagyunk betartani és be is fogunk tartani. Ezért a kormány arról döntött, hogy a tranzitzónákat megszünteti, ennek a döntésnek a végrehajtása folyamatban van

- mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A menekültkérelmeket ezentúl az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet benyújtani.

Őrizetnek minősül, hogy az illegális bevándorlók tranzitzónában tartózkodnak, ezért ki kell őket engedni - erről döntött az Európai Unió bírósága a múlt héten. A döntés előzménye, hogy két iráni és két afgán menedék-kérelmét a magyar hatóságok elutasították, de Szerbia nem fogadta vissza őket. Kitoloncolásukig pedig a tranzit-zóna lett a szálláshelyük.

A döntést az igazságügyi miniszter is kommentálta. Varga Judit azt írta, nem volt más ésszerű megoldás, mint a tranzitzónák bezárása. Hozzáteszi, hogy a kormány álláspontja változatlan: továbbra is megvédi Magyarország és Európa határait és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a nemzetközi migránsfolyosók kialakulását.

HírTV