2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Megszorítások az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál

A dolgozók bérének elvonása lett a válságkezelés általános módszere a baloldalon. Ózd után Miskolcon is a járványra hivatkozva csökkentették az önkormányzati cégek dolgozóinak fizetését, 390 ember béréből 25-50 százalékot vonva el. Az intézkedés leginkább a fizikai munkát végzőket érintette. Hódmezővásárhelyen a közalkalmazottak bércsökkentése után leépítések is jöhetnek az önkormányzati cégeknél és intézményeknél. A kormánypárti vezetésű önkormányzatok azonban kirúgások és bércsökkentések helyett átcsoportosítással pótolják a kieső bevételeket.

  • Megszorítások az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál

Miközben Miskolc egy részét lassan ellepi a szemét, a baloldali vezetésű önkormányzat úgy döntött, hogy csökkenti a tulajdonában levő cégek dolgozóinak fizetését. 25 és 50 százalékkal kevesebbet kap összesen mintegy 390 dolgozó, és még a nekik járó cafeteriát is elvonják. A fizikai munkát végzők bérét csökkentették a legnagyobb mértékben, ők átlagosan 33-50 százalékkal keresnek most kevesebbet.

"Az intézkedést még közvetlenül a veszélyhelyzet kihirdetése után hozta meg átmenetileg a Miskolc Holding annak érdekében, hogy egyetlen dolgozót se kelljen elbocsátani, most azonban, hogy a kormányzati intézkedéseknek megfelelően újraindul az élet és újraindulnak a Miskolc Holding cégei is, ahogyan azt már múlt pénteken a Miskolc Holding közölte, fokozatosan visszaépítik a béreket az eredeti szintre."

Azaz nem azonnali hatállyal, csak fokozatosan épülhetnek vissza a bérek az eredeti szintre.

A KDNP helyi képviselője azt mondja, felháborító, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat nem volt mindenkivel szigorú, a vezetői bérek ugyanis mindössze 15 százalékkal csökkentek.

Leépítések jöhetnek Hódmezővásárhelyen

Nem Miskolc az egyetlen település, ahol az ellenzéki vezetés a munkavállalói bérek sarcolásával próbál spórolni. Hódmezővásárhelyen a közalkalmazottak bércsökkentése után leépítések is jöhetnek az önkormányzati cégeknél és intézményeknél.

A Fidesz hódmezővásárhelyi képviselője indokolatlannak tartja a megszorításokat.

"Itt több mint 100 dolgozó jelen pillanatban is otthon van vagy pedig félállásban dolgozik, aki otthon van, 25 százalék bért kap, aki dolgozik, pedig a fizetésének a felét. Hiszen nagyon sok dolgozóval aláírattak egy olyan szerződést, melyben 3 hónapra lemond a fizetése feléről. Úgy gondolom ismerve az önkormányzat által nyújtott fizetési lehetőségeket, hogy ez egy nagyon felelőtlen döntés volt."

- mondta el Cseri Tamás.

Bércsökkentés és kirúgások helyett átcsoportosítás

A baloldali vezetésű önkormányzatokkal szemben a kormánypárti irányítású települések kirúgások és bércsökkentések helyett átcsoportosítással pótolják a kieső bevételeket.

Cser-Palkovics András hozzátette, a testület május végén dönt a költségvetés módosításáról.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!