2024. 07. 23. Kedd Lenke napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Megszólalt a kegyelmi ügyről Balog Zoltán

A református püspök exkluzív nagyinterjút adott a 777-nek, amelyben először beszélt a köztársasági elnök lemondásához vezető ügyről. Balog Zoltán az interjú során a bicskei gyermekotthon áldozatainak is üzent: azt mondta, megrendítették a történtek, és bocsánatot kért tőlük.

  • Megszólalt a kegyelmi ügyről Balog Zoltán

Mint ismert: a kegyelmi ügy során elnöki kegyelemben részesült K. Endre, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédje. Az eset nyilvánosságra kerülését követően lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és távozott a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is.

Az ügyben érintett volt Balog Zoltán református püspök is, aki emiatt lemondott a Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről. Pontos szerepéről azonban rengeteg találgatás van, hiszen nyilvánosan nem szólalt meg a témában – egészen mostanáig, amikor is a 777-nek adott exkluzív interjút

Balog Zoltán először arról beszélt, hogy amikor az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, és így megrendül, akkor az első dolog nem a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás. „Ha az ember tényleg az igazat akarja mondani, és nem csak tényeket kommentálni, akkor azt meg kell várni. 

Nekem először Istennel kellett megbeszélnem ezt” 

– fogalmazott.

Balog Zoltán elárulta: a kegyelmi kérvény benyújtásával K. Endre felesége kereste meg, később pedig K. Endrével is találkozott, és lelkipásztorként megpróbált neki segíteni. „Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelki vezetőként, ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni” – fejtette ki.

Mint mondta: 

ezután a kegyelmi kérvénnyel megkereste Novák Katalint, és azt tanácsolta neki, hogy úgy véli, ebben az ügyben érdemes lenne kegyelmet adni.

Miért nem állt ki a nyilvánosság elé a botrány után?

Balog elmondta: felajánlotta a segítségét és a kiállását Novák Katalinnak, „de ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget”. 

„Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet, és ezt vállaltam is. Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közélettől, súlyos tehernek érzem ebben az ügyben. 

Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel”

– szögezte le, hozzátéve, hogy mindvégig hitt K. Endre ártatlanságában, mégpedig azért, mert a férfi leleplezett egy pedofil-bűncselekményt a bicskei gyermekotthonban. Mint fogalmazott: nem érezte arányosnak K. Endre és az igazgató büntetését. 

Balog Zoltán kifejtette: súlyos hibát követett el, de senkinek nem akart kárt okozni, és nem követett el bűnt, amikor kegyelmet kért K. Endrének.

„Szerettem volna segíteni neki az igazság keresésében, hogy megkönnyebbülhessen” – tette hozzá. Illetve azt is leszögezte: ha körültekintőbb lett volna a múltban, távol tartotta volna magát ettől az ügytől. K. Endrével nem tartja a kapcsolatot, egy éve beszélt vele utoljára. Arról a videóról, ahol K. Endre egy fiatalt győzködött, azt mondta: láthatóan még mindig küzd az igazáért – nagyon rossz módszerrel.

Balog úgy véli, nem rántotta bele a kegyelmi ügybe a református egyházat, szerinte az egyház állt mellé, és a védelmére kelt.

Balog Zoltán az interjú során a bicskei gyermekotthon áldozatainak is üzent: azt mondta, 

megrendítették a történtek, és bocsánatot kért tőlük. Hozzátette: azt kívánja, találják meg azokat az embereket, akik valóban tudnak nekik segíteni, és nem kihasználni akarják őket, vagy visszaélni a bizalmukkal.

Forrás: Mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!