2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Megszavazza a Fidesz az Európai Néppárt határozatát

Hír TV

2018. november 7., szerda 19:41, frissítve: szerda 19:52

Megszavazza a Fidesz az Európai Néppárt határozatát a demokrácia védelméről, miután javaslatukra módosult a szöveg: kikerült a „liberális demokrácia” értékeire való hivatkozás. Deutsch Tamás közölte: így már számukra is elfogadható a javaslat. Az Európai Néppárt Helsinkiben tart kétnapos kongresszust, ahová már a magyar miniszterelnök is megérkezett.

Alexander Stubb finn kormányfő kampánycsapata sorakozott fel  Helsinkiben az Európai Néppárt kongresszusának helyszíne előtt. Riválisa a bajor Manfred Weber lesz. Kettejük közül a konzervatív pártcsalád ezen az értekezleten választja ki az európai bizottsági elnökjelöltjét, listavezetőjét a jövő évi európai parlamenti választásra.

„Azért is vagyunk itt, hogy megválasszuk a csúcsjelöltünket. Két kiemelkedő barátunkat, szakértőt, és jó jelöltet mutatunk be a küldötteink. Ahogy tudom, egyedül mi ajánlunk fel ilyen választási lehetőséget. Ahogy mindig, sajnos, mint 2014-ben az Európai Szocialisták brüsszeli tanácskozásukon jelentik be, hogy valószínűleg Frans Timmermans személye mellett döntenek, ő lesz az egyetlen jelölt decemberben Lisszabonban, akit üdvözölhetnek” – jelentette ki az Európai Néppárt főtitkára, Antonio Lopez-Isturiz.

Ezen kívül a kongresszus dönt a demokrácia védelmével, a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezetről is. Azt a néppárt francia elnöke is határozottan kijelentette, senki nem vette fel a Fidesz kizárását a konzervatív pártcsaládból.

„Ahogy gyakran mondta, minden családban van egy vásott kölyök. Számtalanszor hallottam ezt a mondást magam is. De mivel kereszténydemokrata vagyok, szeretem ezt a vásott kölyköt a családban tartani, hogy beszélni tudjak vele, beszélhessünk a lelkére. Ezt csináltuk Saltzburgban, ezt csináltuk a legutóbbi tanácskozásunkon. Családként vitatkozunk Orbán Viktor és a Fidesz ügyéről. Van egy javaslatunk erről, hogy megerősítsük a jogállamiság és a Néppárt valamennyi értékét. Várom ezt a szavazást, hogy megtudjam, ki szavazza meg, ki nem” – mondta az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul.

Ehhez a Fidesz-KDNP módosító javaslatot nyújtott be.

„Azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot fogadta el a tanácskozás, amiknek köszönhetően kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás ebből a dokumentumból és a kereszténydemokrácia értékeit fogalmazza meg ez a dokumentum. Megítélésünk szerint ez egy jelentős elmozdulás a Néppárton belül a kereszténydemokrata értékek érvényesülése tekintetében” – hangsúlyozta Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő.

Szerda este rendezik meg a liberális és a kereszténydemokrata csúcsjelölt vitáját. A szavazást csütörtökön tartják.