2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Belföld

Megszavazták a pedagógusbér-emelés kiterjesztését

Megszavazta a parlament a pedagógusbér-emelés kiterjesztését. A módosító javaslat szerint a szakmai háttérintézmények és a gyermekvédelmi intézmények pedagógus végzettségű dolgozói is megkapják szeptembertől a magasabb fizetést. Az életpályamodell bevezetése idén 32 milliárd, jövőre pedig 153 milliárd forintba kerül.

Már októbertől magasabb bért kapnak a pedagógusok, miután az Országgyűlés megszavazta a köznevelési törvény módosítását. Változik a pedagógusok munkabeosztása, a heti kötelező óraszámuk, és megszűnnek a többlettanítással járó óradíjak. „Minden egyes pedagógus 5 számjegyű számnak megfelelő fizetésemelést kap, 30-80 ezer forint között. Az intézményvezetőknek, akik közül nem egy olyan magas jövedelemmel rendelkeztek, amit ez a béremelés nem tud átvállalni, hiszen 6700 és alkalmanként 800 ezer és afölötti forintos bruttó fizetést nem tudunk befagyasztani, ezért egyedi vizsgálat alá veszünk minden ilyen ügyet és minden egyes jogos kompenzációt megoldunk” – jelentette ki Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár.

A Fidesz frakció támogatta a béremelést. „Szemben azzal, amikor a Bajnai-kormány egyhavi bért elvett a pedagógusoktól 2009-ben, ez a törvényjavaslat, átlagban 4 havi bért juttat egy pedagógus számára pluszban, azaz átlagosan 34 százalékkal emelkednek szeptembertől a pedagógusbérek. Mi ezt egy fontos előrelépésnek tartjuk, és természetesen annak is örülünk, hogy ez a törvényjavaslat nem egész egyszerűen csak béremelésről rendelkezik, hanem ezzel párhuzamosan egy új illetményminősítési, illetve előrejutási rendszert is megfogalmazott a törvény” – mondta Rogán Antal frakcióvezető.

Az ellenzéki pártok közül a szocialisták igennel voksoltak, azonban szakpolitikusuk szerint több módosítás szükséges a jogszabályban. „Különböző mértékben, de a pedagógusok döntő többségének fizetésemelést fog hozni, mi ezt fontos dolognak tartjuk, ezért a végszavazásnál megszavaztuk. Igennel szavaztunk. A törvény szakmai értelemben azonban minden más tekintetben következetlen, összecsapott, ez egy nem jó szakmai munka” – mondta Hiller István volt oktatási miniszter.


A Jobbik-frakció nemet mondott arra, hogy már idén magasabb bért kapjanak a pedagógusok. „Az a törvényjavaslat, amit most szavazott a Ház, az a pedagógusbér-emelésnek a csökkentését tartalmazta. Mi tehát nem fogunk egy olyan törvényjavaslatot megszavazni, ami az eredeti elképzeléssel ellentétben nem nyújt teljes béremelést a pedagógusoknak, hanem ennek csak egy részét, konkrétan 60 százalékát eredményezi, ezért szavaztunk nemmel” – közölte Farkas Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

Üdvözölte a béremelést a Pedagógusok Szakszervezete, de a módjával nem ért egyet. „Sajnos ez a béremelés, ez nem minden pedagógus számára lesz keresetnövekedés, ennek a béremelésnek az az ára, hogy a pedagógusoknak az eddigi túlóráját, amit kifizettek, nem fogják kifizetni, nagyon sok olyan pótlékot töröltek el, amelyért a pedagógus külön pluszfeladatot látott el, amit most amúgy is el fog látni, de ezért már pluszpénzt nem fog kapni” – mondta Galló Istvánné.

A kormány tervei szerint az indítvány elfogadásával elkerülhető lesz a bérfeszültség a különböző intézményekben dolgozó pedagógusok között. Az életpályamodell bevezetése idén 32 milliárd, jövőre pedig 153 milliárd forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!