2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Belföld

Megrovást kapott, de Szabó Loránd ezt már nem hallotta + Videó

Nem tartja összeférhetetlennek posztjával a büntetését, és emiatt nem mond le tisztségéről Dombóvár független, korábban szocialista polgármestere, Szabó Loránd. Szabót a dombóvári képviselő-testület csütörtökön egy másik ügy miatt megrovásban részesítette, a döntést azonban a polgármester végig sem hallgatta.

Ismert, Szabó Lorándot kedden jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték sikkasztás miatt. Szerinte azzal, hogy a Kúria előzetes mentesítésben részesítette, nem kell távoznia. A dombóvári önkormányzat Fidesz-frakciója szerint az önkormányzatok jogállásáról szóló törvény egyértelmű: meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit valamilyen bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek. Ez alól az előzetes mentesítés sem ad kibúvót.

Nagy Roland, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője kijelentette: a képviselő-testület az összeférhetetlenséget meg fogja állapítani. Ezután az ügy nagy valószínűséggel a Tolna megyei bíróságon köt ki, és a bíróságnak lesz még ezután 30 napja, hogy „kimondja azt az igazságot, ami ezt a jogi helyzetet tisztázza”.


A volt szocialista, jelenleg független Szabó Loránd ellen a képviselő-testület december elején fegyelmit indított, mert álláspontjuk szerint több olyan kérdésben szabálytalanul vagy egyáltalán nem döntött, mely a város szempontjából fontos lett volna. A vizsgálóbizottság döntését azonban nem tudták közölni a polgármesterrel, mert arra hivatkozva, hogy át kell néznie bizonyos iratokat, húsz perc után otthagyta a zárt ülést.

Szabó Loránd az eset kapcsán azt mondta: Nagy Roland frakcióvezető nem a fegyelmivel foglalkozott, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek egyrészt nem állják meg a helyüket, másrészt semmi közük az eljáráshoz, „átment egy politikai gyűlölködő beszédbe”. „Figyelmeztettem, hogy térjen vissza a fegyelmi ügyéhez, nem tette meg” – fűzte hozzá.

A bizottság végül távollétében határozott arról, hogy megrovásban részesítik a polgármestert. A döntést a bíróságon támadhatja meg a sikkasztás miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt városvezető.

Jogi szakértő állásfoglalását kéri a dombóvári képviselő-testület annak eldöntésére, hogy a város jogerősen elítélt, független polgármestere továbbra is betöltheti-e tisztségét. A fideszes többségű testület erről csütörtöki, rendkívüli ülésén határozott. Tóth Zoltán (Fidesz), az önkormányzat városgazdálkodási bizottságának elnöke előterjesztésében emlékeztet arra, hogy a polgármestert a Kúria sikkasztás miatt január 24-én jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára a büntetés jogkövetkezményei alól. A bizottsági elnök az önkormányzati törvényt idézte, amely szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. „Az ítélet értelmezése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyértelmű válasz lépjen a közvélemény kedélyét borzoló találgatások helyébe” – indokolta a döntést a bizottsági elnök. A testület 500 ezer forintot különített el a jogi értelmezésre kötendő megbízási szerződésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!