2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Megkezdődött a rókák veszettség elleni beoltása

Szombaton megkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) október közepéig az északi, keleti és déli megyékben repülőgépekről szór vakcinatartalmú csalétket. Az érintett térségekben három hétig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el az illetékes járási főállatorvos.

  • Megkezdődött a rókák veszettség elleni beoltása

Békéscsabáról és Jakabszállásról is szálltak fel Cessna típusú repülőgépek szombaton. Október 14-ig kell kiszórniuk mintegy 75 ezer csalit, ez négyzetkilométerenként 20-25 darabot jelent. A veszettségmentesítés kilenc megyét érint Borsodtól Somogyig.

„Csináljuk Csongrád megyét, tehát nagyjából a Duna–Tisza-közének alsó egyharmadát. Ezt fogjuk megszórni négy géppel. 19 felszállásunk van, ez vagy a mai napba fér bele vagy ma és holnap fogjuk csinálni” – mondta Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezetője.

A csalétek egy kétszáz forintoshoz hasonló méretű, barna színű húspép. Az állatra és az emberre sem veszélyes, de nem érdemes hozzányúlni.

„Nagyon fontos, hogy ezeket a kihelyezett csalétkeket a rókák vegyék fel. Ezért van elrendelve ebzárlat, illetve legeltetési tilalom a kihelyezéstől számított 21 napig, ezt az ottani illetékes főállatorvos rendeli el. Ennek célja nem az, hogy a kutyának esetleg baja lesz tőle vagy a szarvasmarhának, ha felveszi, hanem az, hogy ezt a rókák vegyék fel és ők hangolódjanak át. Embernek viszont célszerűen azt javasoljuk, hogyha bárhol találnak ilyet, ne nyúljanak hozzá, ne érintsék meg, mert nem szerencsés dolog. Ha sérült kezükre kerülne, vagy szemükbe fröccsenne akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk” – hívta fel a figyelmet Vajda Lajos, a Nébih igazgatóhelyettese.

Komolyan kell venni a legeltetési tilalmat és az ebzárlatot – figyelmeztet az állatvédő. Seres Zoltán szerint a sétáltatásnak egyébként is van etikettje, az állatokat csak a kijelölt helyen szabad elengedni.

„A veszettség vírus halálos. Tehát, hogyha egy olyan állat, ami nincs beoltva veszettség ellen és elkapja a veszettséget, akkor általában a szelíd háziállatok vaddá válnak, agresszívvá válnak, illetve hát ilyen hidrofóbia, víziszony alakul ki náluk. A harmadik szakasz pedig, hogy elpusztul. Olyan állati tetemekhez állatainkat odaengedni tilos, amelyek feltehetően veszettség miatt pusztultak el. Illetve nagyon fontos, hogyha a házi kedvenceinken úgy látjuk, hogy beteg, akkor ne érintkezzünk velük, ugyanis a veszettség akár a nyállal is tud terjedni” – fejtette ki Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

November közepétől a vadászok által kilőtt rókákat megvizsgálják, ebből tudják megállapítani, hogy hatásos volt-e az immunizálás. Átlagban a rókák háromnegyede lesz immunis, ami európai szinten is jó aránynak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!