2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Megindult a versengés a kollégiumi férőhelyekért

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével megindult a versengés a kollégiumi férőhelyekért. A Pécsi Tudományegyetemre ősszel mintegy 5500 elsőéves hallgató érkezik. Ennyi kollégiumi szoba azonban nincs a campuson, így a diákok nagy részének albérletet kell keresnie.

  • Megindult a versengés a kollégiumi férőhelyekért

Pécsett az egyetem 3000 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, ebből az első évesek 800-at tudnak igénybe venni. A korábbi évek tapasztalata az, hogy erre a túljelentkezés 35-40 százalékos. Az hogy végül kiből lesz kollégista a Hallgatói Önkormányzat dönti el.

Erre van egy kiforrott pályázati rendszer. Alapvetően szociális alapú pályázaton keresztül kerülnek be a hallgatók magukba a kollégiumokba és azon belül a kollégiumi sorrend, tehát hogy melyik épületbe kerül a hallgató, az hozott tanulmányi eredmény alapján kerül egy második körben meghatározásra.

- mondta az Pécsi Tudományegyetem egyetemi hallgatói önkormányzatának elnöke, Koltai Arnold. 

Pécsett hat egyetemi kollégium van. Komfort fokozattól függően a havi térítési díj 9300 és 18 ezer forint között van. Az egyetemen csaknem 5000 külföldi diák tanul, az ő kiszolgálásukra több száz olyan lakás épült, melyeket bérbeadásra szántak tulajdonosaik. Nagy részük magas komfortú, ezért a bérleti díjuk is borsos. Az ingatlanszakértő szerint ezeket az árakat kevesen tudják megfizetni.

Magas árak miatt az olcsóbb albérleteket keresik. Nagyon nagy túlkínálat van az albérleti piacon, főleg a magasabb ár fekvésű lakások tekintetében, és azért úgy látjuk, hogy az árak stagnálnak. Tehát nem fognak tudni olyan mértékben növekedni, mint amit a befektetői oldal elvár.

- fogalmazott a GDN ingatlanhálózat pécsi értékesítési vezetője, Várai Sándor. 

A városban az egyetemtől távoli albérletek 50-60 ezer forintról indulnak, a felső kategóriás campus közeli lakásokért több százezer forintot is elkérnek.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!