2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Hende: Nem futottak el, vállalták a harcot

Védi a hadisírokat az új temetkezési törvény, és segíti azok nyilvántartását – erről a honvédelmi miniszter beszélt a hősi halottak napján. Hende Csaba azt mondta: az önkormányzatok közreműködésével a tárca teljes képet kap a magyarországi hadisírokról és hősi emlékművekről. A jövőben bevásárlóközpont vagy parkoló nem épülhet büntetlenül hősi halottak sírja fölé – tette hozzá a politikus.

Vigyázzállásban tisztelegtek a honvédség katonái a hősi halottak emlékművénél a rákoskeresztúri Új köztemetőben.

– A rákoskeresztúri Új köztemető egykoron sok tízezer katona végső nyughelye volt, ám többségük sírjait bűnös politikai akarat felszámolta – fogalmazott a Magyar Honvédség vezérkari főnök helyettese. – A kegyeleti bizottság által 2001-ben emelt emlékkő azonban mindannyiunkat emlékeztet arra a tiszteletre, amelyet ők és minden sorstársuk megérdemel – tette hozzá Orosz Zoltán.

Boross: Ki kell mondani az igazságot

A múlt összes következtetését úgy kell levonni, hogy előre lássunk – mondta a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a rákoskeresztúri Új köztemetőben a magyar katonahősök emlékművénél. Boross Péter hangsúlyozta: Európában a magyar sors néha furcsán alakul, úgy tűnik, hogy a bűnöket felszorozzák, az erényekről pedig szót sem ejtenek. Szerinte azonban a halottak emlékének tartozik az ország azzal, hogy kimondja az igazságot, hogy voltak bűnök az elmúlt századokban, évtizedekben, de azokból levonta a tanulságot.

Hende: Újra és újra emlékeznünk kell hőseinkre

A Hősök terén is a háborúban elesett katonákért szólt a harang. A honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az ország azokra emlékezik, akik kibúvók és elvándorlás helyett életüket adták a hazájukért.

– Nekünk, akik régóta az áldott béke korát éljük, sorsunkkal szabadon rendelkezhetünk, s háborúról legfeljebb a híradásokból értesülünk, újra és újra emlékeznünk kell katonáinkra és civil hőseinkre. Emlékeznünk kell, hogy tudjuk, milyen hatalmas áron maradt meg a hazánk. Emlékeznünk kell szüleink, nagyszüleink, dédszüleink nemzedékére, mert tudnunk kell, mivel tartozunk nekik – mondta Hende Csaba.

A magyar hősök napját már 1917-ben törvénybe foglalták, de a kommunista diktatúra idején a pártállam tiltotta a megemlékezéseket. 2001-ben nyilvánította a parlament a hősi halottak emléknapjává május utolsó vasárnapját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!