2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 17:25

Belföld

Megegyeztek a bizottságokról

A szocialistáké marad a nemzetbiztonsági bizottság, a Jobbik cserébe az oktatást is magába foglaló kulturális bizottságot vezetheti az új ciklusban a parlamentben. A struktúráról ma állapodtak meg a pártok. Tizenöt bizottság működhet az új parlamenti ciklusban, tíznek lesz kormánypárti, kettőnek szocialista, kettőnek jobbikos és egynek LMP-s elnöke.

Ezúttal is zárt ajtók mögött folyt a tárgyalás. Vita most is volt. Két órán keresztül csak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségéről egyeztettek, ezt az MSZP és a Jobbik is magának kérte. Vona Gábor a szocialisták botrányaival érvelt. „Azt gondolom, hogy a Portik-ügy, a Simon-ügy, a Welsz Tamás-ügy után nem a szokásjogra kéne hivatkozni sem az MSZP-nek, sem a többi frakciónak, hanem egyszerűen arra a társadalmi igényre, hogy egy olyan párt, amelyiket a Fidesz is a kampány során folyamatosan maffiabaloldalnak nevezett, nem vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot Magyarországon” – mondta a Jobbik elnöke.

Az egyeztetés csaknem négy órán át tartott. Összesen tizenöt bizottságról döntöttek, a korábbi ciklusban húsz volt. Így például lesz törvényalkotási, igazságügyi, az oktatást is magában foglaló kulturális és fenntartható fejlődési bizottság is. A tizenötödik az új, aminek vállalkozásfejlesztési bizottság lesz a neve, ehhez tartozik majd a foglalkoztatáspolitika. Tíznek lesz kormánypárti elnöke, ötöt pedig az ellenzék vezet majd. „Az öt ellenzéki bizottsági elnökségi megoszlása a következő: az MSZP adja a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottságot, a Jobbik frakciója a kulturális bizottság és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnökét. Az LMP a fenntartható fejlődés bizottságot. A többi helyre a kormánypártok fognak javaslatot tenni” – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A szocialisták elégedettek: nyolc alelnöki posztot is kaptak. Az elnök azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottságot pedig a szokásjog alapján nem vezetheti más. „Van ebben egyfajta szokásjog, ami mindig arról szólt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt aduja a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját, azon túl, hogy a törvény előírja, hogy ennek mindig ellenzéki képviselőnek kell lenni, így volt ez az elmúlt időszakban is” – mondta Mesterházy Attila.

A testületet valószínűleg továbbra is Molnár Zsolt vezeti majd. A Jobbik alelnöke szerint azért nem bízták rájuk a bizottság vezetését, mert kockázatos lett volna. „Az elmúlt 24 évnek sok olyan fontos, feltáratlan ügye van, amellyel jó lenne tisztába kerülni, és nyilvánvalóan úgy tűnik, hogy erre a fontos helyre a Jobbiknak a jelöltje nem volt kívánatos” – mondta Balczó András.


Az LMP a fenntartható fejlődés bizottságot kapta. „Akkor tudjuk a bolygót, illetve a Kárpát-medence értékeit megőrizni az utódaink számára, ha a fenntarthatósági szempontok a termőföld védelme, a termőföld forgalom, a vízgazdálkodás, tehát egyáltalán az erőforrások védelme, a környezet-egészségügy vagy az élelmiszer-biztonság tekintetében egyaránt érvényesülnek” – fogalmazott Schiffer András, a zöldpárt társelnöke.

A frakcióvezetők személyét egyelőre egyik párt sem árulta el, arról pedig, hogy melyik bizottságnak ki lesz az elnöke, május ötödikén jelentik be hivatalosan a pártok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!