2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Megduplázódhat az ellopott összeg a tavalyihoz képest

Megduplázódhat az adathalászattal elkövetett bűncselekmények száma – állítják szakértők. Évente ezernél is több károsultja lehet az ilyen csalásoknak. A rendőrség a kicsalt pénznek általában csak a töredékét tudja visszaszerezni.

  • Megduplázódhat az ellopott összeg a tavalyihoz képest

Magyarországon is egyre nagyobb veszélyt jelent az adathalászat. Ennek lényege, hogy a csalók telefonon, illetve e-mailben hivatalosnak tűnő mondandóval megtévesztik az ügyfeleket, hogy kicsalják adataikat, vagy rávegyék őket arra, utaljanak pénzt a számlájukra. A Magyar Bankszövetség becslései alapján idén megduplázódhat az ellopott összeg a tavalyihoz képest.

„Magyarországon havonta több, mint 100 adathalászok által elkövetett bűncselekmény válik ismertté hatósági és vállalati statisztikák szerint, de ez a szám feltehetőleg csak töredéke a ténylegesen megtörtént összes csalásnak. Szakértői becslések szerint évente a károsult ügyfelek száma, akár a több ezret is meghaladhatja, akik adathalászat áldozatává válnak” – közölte Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs igazgatója.

A rendőrség becslései szerint több százmillió forintra rúghat a kiberbűnözők által kicsalt összeg. A lopott pénznek csak a töredékét sikerül visszaszerezni, mivel a nagyját a csalók felélik, vagy más számlákra utalják tovább.

„Előfordult egy harmadik elkövetési forma: különböző közműszolgáltatók nevében hívtak fel sértetteket és tájékoztatták őket arról, hogy több havi lemaradásban vannak a közműszámla kiegyenlítésével és amint ez nagyon rövid időn belül nem kerül kifizetésre, akkor ezeket a közmű szolgáltatásokat ki fogják kapcsolni” – mondta Tánczos Miklós, az Országos Rendőr-főkapitányság rendőr-ezredese.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern technikának köszönhetően az elektronikus adathalászat jelentette fenyegetettség csökkenthető.

„Mindig legyünk gyanakvóak azokkal szemben, akiket nem ismerünk, de mégis megkeresnek minket bármilyen telefonos, elektronikus vagy valamilyen közösségi médiaplatformon. Ha egy mód van rá, és ezt a kezünkben lévő technikai tudás lehetővé teszi, akkor az általunk a személyi számítógépen vagy a telefonon használt böngésző alkalmazásokban lehetőség van úgynevezett adathalász szűrők beállítására” – mondta Bencsik Balázs.

Bencsik Balázs szerint idén a tavalyihoz képest már 30 százalékkal nőtt az adatbűnözések száma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Megvédte magyar bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata! A zöld-fehér együttes zsinórban hatodik alkalommal végez biztosan a pontvadászat élén, összesen pedig ez az FTC 35. bajnoki aranyérme. Az önfeledt ünneplést kevesen úszták meg szárazon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!