2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Megállt az idő!

Az elmúlt évek legsúlyosabb szexuális zaklatási botránya robbant ki a Katona József Színházban miután a színház egy közleményt adott ki arról, hogy az egyik "szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival." 

A színházi zaklató pedig Gothár Péter. A rendező a Katona József Színház Facebook oldalán vallotta be, hogy erkölcsileg "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez. Azt írta:

Pár nappal később bocsánatot kért tőle és nagyon sajnálja a történeket.

Az Origo értesülése szerint a volt SzDSz-es országgyűlési képviselő-jelölt Gothár rendszeresen, súlyosan zaklatta női kollégáit. A színház közleménye szerint a Kossuth-díjas rendezővel szerződést bontottak és kitiltották az intézmény területéről. Rendőrségi vizsgálatról azonban nem szóltak.

Katona József Színház Facebook oldalán a rendező a következő közleményt jelentette meg:

"Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter"

Schilling Árpád, rendező szintén Facebook oldalán nyilatkozott az ügyről: 

"Aki a színpadon fiatal színésznőket fogdos, és ezt rendezői módszernek nevezi, az aljas ember. Minden tiszteletem azoké a bátor kolléganőké, akik végre belátták, hogy ez nem mehet tovább, nem fertőzheti a légkört, nem szedhet újabb áldozatokat, valahogy meg kell állítani. Borzalmas nehéz egy fiatal embernek fölvállalni egy elismert művésszel szemben, hogy amit az művészet címszó alatt csinál, az bizony zaklatás. Tanított engem is az illető. Akit nem tartott tehetségesnek, azt porig alázta. (Ellentétben az olyan tisztességes és kiváló tanárokkal, mint Székely Gábor!) Mindig volt, aki megúszta, és volt, aki nem. Fogalmam sem volt róla, mit lehet tenni az ilyenekkel, azon kívül, hogy az ember megalázkodott és szívta a fogát. A mostani eset is példázza, hogy csak az áldozatok tudják leleplezni a a tettest. Ha van támogatás, ha van empátia, akkor ez sikerülhet. Gratulálok a Katonának, hogy lezárta végre ezt az ügyet, amelyről annyian tudtunk már évek óta, de vagy nem volt jogunk, vagy nem volt bátorságunk megnevezni az illetőt. Remélem, hogy az SZFE és a többi érintett színház is felébred most már, és megelőzi, hogy újabb hasonló esetek történhessenek. Az illetőnek pedig azt kívánom, hogy kapjon kellő segítséget, hogy legyen ereje kiállni a nyilvánosság elé, és Marton Lászlóval ellentétben, komolyan és kimerítően kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket végigtapizott testileg vagy lelkileg.

Újra felhívom az intézményvezetők figyelmét (politikai hovatartozás ebben a kérdésben irreleváns) arra, hogy nem a lebukás jelenti a kockázatot a színház számára, hanem a bűnismétlés! Ne a nézőszámot méricskéljétek, hanem a lelkiismeretet! Hajrá!"

A színházak döntésén múlik, hogy kaphat-e máshol megbízást a zaklatási botrányba keveredett Gothár Péter - mondta a Magyar Színházi Társaság egyik vezetője a HírTV híradójának. Vajda Márta úgy fogalmazott, a rendező tehetségéért kár lenne. Vajda hozzátette, szerinte a metoo-mozgalomnak köszönhető, hogy ez az ügy napvilágra került és az elkövető vállalta tettét.

DK: Gothár Péternek el kell tűnnie a közéletből

A DK szerint is távoznia kell a színházi életből a zaklatási botrányba keveredett baloldali liberális rendezőnek Gothár Péternek. A DK szóvivője híradónk kérdésére azt mondta: megengedhetetlen, hogy a magyar színházi és kulturális életet képviselje a Katona József Színház volt rendezője. Barkóczi Balázs kiemelte: Gothár Péternek nincs helye a közéletben.

 

Gulyás: Úgy kell adni a díjakat, hogy a díjazott erre ne váljon méltatlanná

Úgy kell adni a díjakat, hogy a díjazott erre ne váljon méltatlanná - így reagált a miniszterelnökséget vezető miniszter a Katona József Színház volt rendezőjének zaklatási botrányára. Gothár Péter 1997-ben kapta meg az egyik legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth Díjat is. Gulyás Gergely szerint ki kell vizsgálni a zaklatási botrány hátterét.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: A Jobbik szokása, hogy akit börtönnel fenyeget, azzal összeáll

Hevesen támadta az ellenzék Orbán Viktort beszédét követően. 2021. szeptember 20.

Hétfőn sem indult zökkenőmentesen a baloldali előválasztás

A KDNP frakciószóvivője szerint ebből is látszik, hogy az ellenzék még egy előválasztást sem tud megrendezni. 2021. szeptember 20.

Orbán Viktor: Nehéz értelmesen beszélni erről

Az ellenzék részéről olyan abszurd és képtelen állításokkal találja magát szembe az ember, hogy nehéz értelmesen beszélni erről – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor válaszolt az ellenzéki frakcióvezetők felszólalására a parlament idei őszi ülésszakának első napján. 2021. szeptember 20.

Legfrisebb híreink

Hekkertámadás vagy rendszerhiba?

Továbbra sem lehet tudni, miért mondott csődöt az ellenzéki előválasztás rendszere a hétvégén. A Napi aktuális vendége volt Ifj. Lomnici Zoltán jogi szakértő.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!