2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Napi aktuális 10:30

Belföld

Még nem lehet tudni, mire kell hetvenmilliárd

Az Európai Beruházási Bankkal korábban megkötött hitelnek még a kétharmada nincs felhasználva, a főváros viszont újabb kölcsönről állapodna meg. Egyelőre sem az előbbinél, sem az utóbbinál nem világos, mire költenék a forrásokat - írja a Világgazdaság.

  • Még nem lehet tudni, mire kell hetvenmilliárd

Mintegy 200 millió ­eurós hitelkeretről tárgyal az Euró­pai Beruházási Bankkal (EIB) a főváros, és az ­uniós pénzintézet legfelső vezető testülete, az igazgatótanács várhatóan még az idén jóváhagya

– közölte a Világgazdasággal a Főpolgármesteri Hivatal. Ha ez bekövetkezik, az nem jelenti a forrás megnyitását, mivel előzetesen a kormánynak és a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A lapunknak adott tájékoztatás szerint az átszámítva mintegy 70 milliárd forintos kölcsönt a bank az október 30-i indikatív ajánlata szerint a következő kondíciókkal kínálja:

25 éves futamidő, háromhavi Bubor plusz 0,55 százalékos kamatfelár, ötéves türelmi idő az első lehívástól. Rendelkezésre tartási díj nincs, ami előrelépés az eddigi EIB-szerződésekhez képest, ezért az idén 60 millió forintot számítanak fel.

Az is kiderült, hogy a szóban forgó új hitelkeret terhére tervezett fejlesztéseknek 2025 a határidejük. Ezeket az EIB 90 százalékban finanszírozná.

A 2025-ös végső dátum optimista vállalás a budapesti vezetés részéről, tekintve, hogy a még 2015-ben kötött, összesen 300 millió euró értékű EIB-hitelkeretek kétharmada máig felhasználatlan.

Az euróárfolyam változása miatt most 109 milliárd forintra tehető teljes összegből 38,7 milliárd forintot hívtak le még 2019 májusában, vagyis a fennmaradó rész 70,3 milliárd forint. Ráadásul ezek az EIB-kölcsönök az idén december 29-ig élnek, utána már nem állnak Budapest rendelkezésére. A főváros a Világgazdaságnak azt állította, hogy

a hitelszerződésekben foglaltaknak megfelelően az egész EIB-keretet lehívják az év végéig.

Ennek elköltése lépcsőzetesen menne végbe, az aktuális budapesti költségvetésben tervezett felhasználás mintegy 41 milliárd, a fennmaradó 29 milliárd forint a következő évekre marad: 2021-ben 16,2, 2022-ben 8,4, majd 2023-ban 4,4 milliárd forintot költenének el.

Budapest szerint a 200 millió euró­ra azért van szükség, mert a 2015-ös EIB-hitelkereteket nagyrészt már folyamatban lévő fejlesztési feladatokhoz rendelték.

Létezik egy melléklet, amely felsorolja ezeket a beruházásokat, ám informá­cióink szerint ezek többsége csúszik, az előkészítettségük pedig minimális. Jó példa erre a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, ott a tervezés egy éve húzódik. A főváros saját bevallása szerint január óta mostanra sikerült felvázolni azokat az elveket, amelyek szerint korszerűsítenék a közterületet. További másfél évig is eltarthat, amíg az építkezés megkezdődik.

A Lánchíd felújításának már zajlania kellene, de egyelőre még eredménye sincs a közbeszerzési eljárásnak.

Nem világos, hogy az eddigi kölcsönöket pontosan mire fordítja Budapest, és egyelőre az újnál is hasonló a helyzet. „A főváros elsősorban közösségi közlekedési járműbeszerzéseket és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztési beruházásokat, városmegújítási és -regenerációs, valamint zöldterület-fejlesztési projekteket tervez megvalósítani” – reagált az erre vonatkozó kérdésre a Főpolgármesteri Hivatal. A konkrétumokra a jövő évi költségvetés előterjesztéséig biztosan várni kell, az EIB-finanszírozású fejlesztések frissített listája addigra készül el.

Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!