2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Még nem lehet tudni, mire kell hetvenmilliárd

Az Európai Beruházási Bankkal korábban megkötött hitelnek még a kétharmada nincs felhasználva, a főváros viszont újabb kölcsönről állapodna meg. Egyelőre sem az előbbinél, sem az utóbbinál nem világos, mire költenék a forrásokat - írja a Világgazdaság.

  • Még nem lehet tudni, mire kell hetvenmilliárd

Mintegy 200 millió ­eurós hitelkeretről tárgyal az Euró­pai Beruházási Bankkal (EIB) a főváros, és az ­uniós pénzintézet legfelső vezető testülete, az igazgatótanács várhatóan még az idén jóváhagya

– közölte a Világgazdasággal a Főpolgármesteri Hivatal. Ha ez bekövetkezik, az nem jelenti a forrás megnyitását, mivel előzetesen a kormánynak és a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A lapunknak adott tájékoztatás szerint az átszámítva mintegy 70 milliárd forintos kölcsönt a bank az október 30-i indikatív ajánlata szerint a következő kondíciókkal kínálja:

25 éves futamidő, háromhavi Bubor plusz 0,55 százalékos kamatfelár, ötéves türelmi idő az első lehívástól. Rendelkezésre tartási díj nincs, ami előrelépés az eddigi EIB-szerződésekhez képest, ezért az idén 60 millió forintot számítanak fel.

Az is kiderült, hogy a szóban forgó új hitelkeret terhére tervezett fejlesztéseknek 2025 a határidejük. Ezeket az EIB 90 százalékban finanszírozná.

A 2025-ös végső dátum optimista vállalás a budapesti vezetés részéről, tekintve, hogy a még 2015-ben kötött, összesen 300 millió euró értékű EIB-hitelkeretek kétharmada máig felhasználatlan.

Az euróárfolyam változása miatt most 109 milliárd forintra tehető teljes összegből 38,7 milliárd forintot hívtak le még 2019 májusában, vagyis a fennmaradó rész 70,3 milliárd forint. Ráadásul ezek az EIB-kölcsönök az idén december 29-ig élnek, utána már nem állnak Budapest rendelkezésére. A főváros a Világgazdaságnak azt állította, hogy

a hitelszerződésekben foglaltaknak megfelelően az egész EIB-keretet lehívják az év végéig.

Ennek elköltése lépcsőzetesen menne végbe, az aktuális budapesti költségvetésben tervezett felhasználás mintegy 41 milliárd, a fennmaradó 29 milliárd forint a következő évekre marad: 2021-ben 16,2, 2022-ben 8,4, majd 2023-ban 4,4 milliárd forintot költenének el.

Budapest szerint a 200 millió euró­ra azért van szükség, mert a 2015-ös EIB-hitelkereteket nagyrészt már folyamatban lévő fejlesztési feladatokhoz rendelték.

Létezik egy melléklet, amely felsorolja ezeket a beruházásokat, ám informá­cióink szerint ezek többsége csúszik, az előkészítettségük pedig minimális. Jó példa erre a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, ott a tervezés egy éve húzódik. A főváros saját bevallása szerint január óta mostanra sikerült felvázolni azokat az elveket, amelyek szerint korszerűsítenék a közterületet. További másfél évig is eltarthat, amíg az építkezés megkezdődik.

A Lánchíd felújításának már zajlania kellene, de egyelőre még eredménye sincs a közbeszerzési eljárásnak.

Nem világos, hogy az eddigi kölcsönöket pontosan mire fordítja Budapest, és egyelőre az újnál is hasonló a helyzet. „A főváros elsősorban közösségi közlekedési járműbeszerzéseket és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztési beruházásokat, városmegújítási és -regenerációs, valamint zöldterület-fejlesztési projekteket tervez megvalósítani” – reagált az erre vonatkozó kérdésre a Főpolgármesteri Hivatal. A konkrétumokra a jövő évi költségvetés előterjesztéséig biztosan várni kell, az EIB-finanszírozású fejlesztések frissített listája addigra készül el.

Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!