2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Még mindig nem lehet tudni, hová kerülnek a TISZA párt honlapját meglátogatók adatai

Immár tizenkét napja napja gyűrűzik Magyar Péter adatvédelmi botránya, s még közel két hét elteltével sem tudni, hogy pontosan hova kerültek azoknak a személyes adatai, akik a Talpramagyarok.hu-ra látogatva adták meg ezeket az információkat.

  • Még mindig nem lehet tudni, hová kerülnek a TISZA párt honlapját meglátogatók adatai

Az ügy kiindulópontja a Magyar Nemzet április 18-i tényfeltáró cikke volt, amelyben dokumentumokat bemutatva számoltunk be arról, hogy Magyar mozgalma honlapjának az adatkezelési tájékoztatójában két olyan vállalat – az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda – is fel volt tüntetve, amelyek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos körhöz kapcsolódnak. 

Az Estratos Digital GmbH – korábbi nevén Datadat GmbH – egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, amely főleg a progresszív politikai mozgalmak segítésére koncentrál. Ügyvezetője a Bajnai Gordon kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám.

A Lunda nevű adománygyűjtő platformot pedig a Datadat fejlesztette és egy összetett, számos funkcióval rendelkező eszközt biztosít az adománygyűjtők részére.

A guruló dollárokból is jócskán részesülő cégháló feltűnése nagy hullámokat kavart a magyar közéletben, a Szuverenitásvédelmi Hivatal még vizsgálatot is indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt.  Különös, a Talpramagyarok.hu a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után mindössze néhány órával törölte mindkét céget az adatvédelmi tájékoztatóból. 

Magyar Péter egy nappal később adott magyarázata még különösebb volt:

a baloldal új reménysége azt állította a Mediaworks riporterének kérdésére, hogy gyakorlatilag máshonnan nyúlták le a tájékoztatót.

Szó szerint így fogalmazott: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.”

Magyar a történéseket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is: „Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.” 

A furcsa történetről azonban Magyar nem árult el részleteket, ahogy a mozgalmától sem válaszoltak azon kérdésekre, pontosan miként, milyen körülmények között, mely szervezettől „vették át” a dokumentumot, s az abban az április 17-i állás szerint szereplő adatok mekkora százalékban voltak tényszerűek.  Így azt sem tudni, a tájékoztatóban jelenleg megtalálható információk teljes egészében megfelelnek-e a valóságnak.

Márpedig ilyen körülmények között számos aggály merül fel azzal kapcsolatban, hogy mi történik azoknak az adataival, akik a Talpramagyarok.hu-n megadták a személyes információikat. Mint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az ügy kapcsán korábban rámutatott: a Talpramagyarok.hu adatkezelője mindazokkal szemben tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva. 

Olvasói beszámolók alapján az is kiderült, 

többen is anélkül kaptak kéretlen hírleveleket Magyar mozgalmától, hogy ehhez a beleegyezésüket adták volna. 

Péterfalvi erről azt mondta: ha történt ilyen eset, annak is megkérdőjeleződik a jogszerűsége, hiszen csak annak lehet hírlevelet küldeni, aki erre a szolgáltatásra jelentkezett.

Szavai szerint a hozzájárulásnak kifejezettnek, egyértelműnek kell lennie, és pontosan arra kell vonatkoznia, amiről az adatkezelés szól. A Hír Tv-nek nyilatkozva a NAIH elnöke azt is elmondta, ha egy vizsgálat során bebizonyosodik, hogy Magyar Péterék illegális adatbázisból dolgoztak, akkor a hatóság hivatalból is elrendelheti az adatbázis törlését. 

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!