2021. 10. 20. Szerda Vendel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Belföld

Még megpályázhatók az ingyenes helyek a mostani pótfelvételin

Az emelt szintű érettségi előírása miatt jóval kevesebben tudtak jelentkezni a felsőoktatásba 2020-ban, mint korábban, e hét végéig azonban még nyitva áll a pótfelvételi lehetősége. Az egyetemek országszerte több tízezer szabad hellyel várják a fiatalokat, az intézmények többsége állami ösztöndíjakat is kínál. A tandíjmentes választék főleg a gazdasági, államtudományi és pedagógiai szakokon bőséges.

Bár a pótfelvételin főként fizetős szakokat hirdetnek meg az egyetemek, a járványhelyzetre tekintettel most országszerte lesznek ingyenes férőhelyek is. Az agrár, államtudományi, gazdaságtudományi, informatikai, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógus, valamint a társadalomtudományi területeken ezért érdemes nekivágni a pótfelvételinek. Az eljárás augusztus 9-ig, azaz vasárnap éjfélig tart, és nemcsak az a 23 ezer fiatal vehet rajta részt, aki első körben kiesett, hanem azok is, akik nem adtak be jelentkezést februárban. A ponthatárok legkésőbb augusztus 28-ig derülnek ki.

Azonos pontszámmal

A fiatalok több száz képzés közül válogathatnak, országosan több tízezer férőhely várja őket. Az ELTE-n csaknem húszezer, a Műegyetemen további 15 ezer férőhely van, az Eszterházy Károly Egyetemen több mint hatezer fős a szabad kapacitás, a Semmelweisen három és fél ezer hely maradt. A pontos választék a Felvi.hu-n böngészhető. 

Az Oktatási Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a második körben már csak egy szakot lehet megjelölni, és sehol nem lesz alacsonyabb pontszám annál, amit a rendes eljárásban megállapítottak. Amennyiben a választott szakon alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, az idő rövidsége miatt ugyanakkor külön behívó levelet általában nem küldenek – tették hozzá.

 
A Műegyetem még negyven szakot kínál a leendő hallgatóknak Fotó: Havran Zoltán
 

Megírtuk, az idén mintegy húszezer fővel jelentkeztek kevesebben a felsőoktatásba, ezért is kapnak a szokásosnál többen lehetőséget a póteljárásban. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora azt mondta a Magyar Nemzetnek, elsősorban az emelt szintű érettségi felvételi követelménnyé tétele miatt csappant meg az érdeklődés.

Országos trend

– A visszaesés nem egyenletes, ezzel kapcsolatban nálunk is az országos trend érvényesült. Azokon a szakokon, ahol jellemzően eddig is megkövetelték az emelt érettségit, például a bölcsész-, társadalomtudományi területen, nem volt változás a jelentkezők számában. A közgazdászhallgatók ugyanakkor mintegy húsz százalékkal kevesebben jöttek, mivel itt eddig elég volt a középszintű érettségi, és a köznevelési intézmények nem mindenhol tudtak megfelelően rea­gálni az új követelmény megjelenésére – fogalmazott Szabó Péter, aki szerint jó döntés volt, hogy a középfokú nyelvvizsga végül mégsem lett bemeneti feltétel. – Egyetértek a céllal, hogy a társadalomnak sokkal magasabb szinten kell idegen nyelveket beszélnie, a későbbiekben elő is kell írni a felvételin a nyelvtudást, most viszont még nem tartunk itt – jegyezte meg.

A rektor kiemelte: annak ellenére, hogy a Kodolányi magánegyetem, mesterképzéseiken vannak támogatott, ingyenes helyeik is. Orosházi karukon emellett speciális támogatási programmal segítik a helyi fiatalokat: a Békés megyei hallgatók tandíjmentesen tanulhatnak. Szabó Péter kitért arra is, hogy nagyon büszkék az angol nyelvű képzéseikre, amelyeken valós nemzetközi légkörben, külföldi diákokkal együtt tanulhatnak a magyar hallgatók. Azt tervezik, hogy öt éven belül az egyetem valamennyi képzését elindítják angol nyelven is, így fokozva tovább az intézmény vonzerejét, versenyképességét. A járványhelyzet kapcsán a rektor rámutatott: számítanak rá, hogy esetleg ismét át kell állni a távoktatásra. – Bár az online oktatás nem volt előzmény nélküli egyetemünkön, a veszélyhelyzet három hónapja nagyon felpörgette a digitális tananyagok fejlesztését, rengeteg jó ötlet született, amit a hagyományos munkarendben is alkalmazni fogunk. Egyébként is az a tapasztalat, hogy ez a generáció már igényli az online eszközök értő módon való alkalmazását. A személyes találkozást ugyan sosem lehet elhagyni, de ma már másra kell használni a mesterek, professzorok tudását, a felszabadult időt projektfeladatokra, más jellegű közös munkára kell fordítani – magyarázta.

Népszerű szakok

Több mint kétezer fő felvételére van még lehetősége második körben a Soproni Egyetemnek, amely a pótfelvételi eljárásban négy karon összesen negyven képzést hirdetett meg. Ebből négy felsőoktatási szakképzés, 18 alapképzés és szintén 18 mesterképzés. Katona György oktatási rektorhelyettes azt mondta lapunknak, hogy a legnagyobb érdeklődésre azon 16 alapképzés terén számítanak, melyek elérhetők állami ösztöndíjas formában is.

– Számos népszerű szakunk közül várjuk még a jelentkezéseket, többek között a vadgazdamérnök, az óvodapedagógus, a faipari mérnök, valamint a gazdálkodási és menedzsment képzésünkre – jelezte.

Több mint negyven szakra lehet pótfelvételizni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is (BME). A képzések nagy részén lesz állami ösztöndíjas meghirdetés is. Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes a lapunknak kiemelte: az egyetemet a műszaki képzési hagyományokra épülő kiválóság, a jövőformáló technológiákra felkészítő oktatás teszi a jelentkezőknek igazán vonzóvá. A professzor hozzátette: a BME-n már az első éves hallgatók is számos ösztöndíjra pályázhatnak.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Nemzetközi pályázat indult a Nyugati pályaudvar és környéke felújítására

Nemzetközi építészeti pályázatot hirdet a Nyugati pályaudvar és környéke megújítására a Budapesti Fejlesztési Központ. 2021. október 20.

CÖF-CÖKA: Aki a 2006-os jogfosztottakkal van, az a Békemeneten vesz részt

Aljas provokációnak nevezte a Civil Összefogás Fórum alapítója, hogy az ellenék eredetileg az Astoriára szervezte október 23-i rendezvényét. 2021. október 20.

Jakab Péter is felvette a CSOK-ot

Jakab Péter is felvette a CSOK-ot. Párttársa, Z. Kárpát Dániel többször is kifejtette, hogy a kedvezményt csak a kormánypárti vezérkar veheti igénybe gond nélkül. 2021. október 20.

Legfrisebb híreink

Radar: Gyerekek a motoron

Nem csak Talmácsi Gábor világbajnoki kupáit és érmeit és a 2007-es világbajnok motorját csodálhatta meg, aki Hernádra látogatott.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!