2020. május 24.,
vasárnap, Eszter, Eliza napja

Mások a normák Közép és Nyugat-Európában

Hír TV

2019. február 14., csütörtök 21:00, frissítve: csütörtök 21:40

Pindroch Tamás a Figyelő főmunkatársa és Bita Dániel a 24. hu felelős szerkesztője a bal és jobboldali társadalompolitikai modelleket ütköztette a mai Lapzártában Földi Kovács Andrea vendégeiként. A középosztály célzott támogatása vagy a leszakadó rétegek felzárkóztatása élvez-e prioritás, és az Orbán-kormány politikája vajon a társadalom mennyire széles rétegeit éri el, különös tekintettel az újonnan bejelentett családvédelmi akciótervre.

A bevándorlók más demográfiai hullámban vannak, mint Európa többi része, a befogadó országok nemzetei és a bevándorlók között nagy feszültségek várhatóak a jövőben– mutatott rá Pindroch Tamás. Földi Kovács Andrea idézte azokat a kutatásokat, miszerint a szubszaharai Afrikában a jelenlegi 268 millióról hamarosan 400 millióra nő a teljes szegénységben élők száma. Ha a bevándorlás ilyen körülmények között kontroll nélkül elszabadul, Európa egésze radikálisan és fájdalmasan meg fog változni. Pindroch Tamás szerint ugyanakkor a magyar lányok több gyereket akarnak, mint amennyit végül megszülnek.

A sokat emlegetett szuverenitást és tagállami hatáskört nem lépi túl Orbán Viktor csomagja– mondta Bita Dániel. Az alapvető társadalomfilozófiát tekintve azonban szerinte vannak vitatható elemek. Kellően nyitott-e ez a rendszer? – tette fel a kérdést. Van ami teljesen pozitív és előremutató dolog, de fontos, hogy mennyire azon múlik a gyerekvállalás, hogy milyen az anyagi támogatás, vagy hogy milyen a kép a teljes jövőről, arról, hogy környezeted miként éled meg? – mutatott rá a 24.hu munkatársa.

Nyugat-Európában azonban a harmincas éveket emlegetik, a nők stigmatizálásáról, fehér magyar gyermekek kapcsán rasszizmusról beszélnek. Úgy tűnik, normává kezd merevedni Nyugat-Európában az abnormalitás. Hogy gondolhatják, hogy ekkora mentális távolságok valaha képesek lesznek egy államalakulat részévé lenni? – tette fel a kérdést Pindroch Tamás.