2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Márki-Zay Péter nagyon mellényúlt az ügyében ítélkező bíró megfenyegetésével

MTI

2019. december 20., péntek 14:00

Márki-Zay Péternek az őt érintő perben ítélkező bírót név szerint megnevező és azt vérbírózva megfenyegető valamint attól okos ítéletet követelő nyilatkozata felháborodást keltett a bírói karban és kiváltotta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) frissen kinevezett elnöknek a tiltakozását is.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely balliberális polgármestere a napokban fenyegető hangvételű üzenetet tett közzé a Facebookon arról, hogy listázni fogja a neki nem tetsző ítéleteket hozó egyes bírókat, akik szerinte vérbírók. Nem utolsó sorban pedig - a folyamatosan a diktatórikus elnyomás ellen tiltakozó ellenzéki politikus még azt is közölte, hogy a név szerint meg nevezett bírótól, „okos” ítéletet vár el az egyik folyamatban levő ügyében.

„Nagyon remélem, hogy Lakatos Péter bíró úr nem a vérbírók közé akar tartozni és az eddigi tévedései ellenére józan belátással egy okos ítéletet hoz. Lesz-e újabb több száz ezres büntetés valamilyen teljesen nevetséges indoklással?"

– közölte vasárnapi Facebook-videójában Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki legközelebb december 20-án áll bíróság elé Szegeden.

A balliberális politikus fenyegetését az Országos Bírósági Hivatal újonnan kinevezett elnöke, Senyei György határozott hangvételű nyilatkozatban utasította el, amelyben kiemelten nehezményezte hogy Márki-Zay azt kéri, hogy a bírók mondjanak ellent a zsarolásnak, miközben ő maga egyértelmű befolyásolási szándékkal nyíltan nyomást próbált gyakorolni az ügyé­ben döntő bíróra.

„Amikor egy megyei jogú város polgármestere a nagy nyilvánosság előtt a bírókat olyan árulóknak nevezi, akik pártérdekből abszolút vállalhatatlan ítéletet hoznak, ezen állítással csaknem 3000, a bírói esküjéhez nap mint nap hű bírót sért meg. Azzal pedig, hogy az álláspontja szerint vállalhatatlan ítéletet hozó bírókat az ötvenes évek koncepciós pereiben részt vevő bírókhoz hasonlítja, nem csupán a bírókat, hanem a diktatúra áldozatainak emlékét is meggyalázta Nyilatkozatában maga kéri a bírókat, hogy „mondjanak ellent a zsarolásnak”, ehhez képest néhány mondattal később név szerint megnevezi azt a szegedi bírót, aki néhány nap múlva tárgyalást fog tartani a személyét érintő ügyben, majd reményét fejezi ki, hogy a nevezett bíró okos ítéletet hoz és nem akar a vérbírók közé tartozni. Ez aligha tekinthető másnak, mint nyomásgyakorlásnak, amely a fenyegetés szintjét éri el. Ezeket a bíróságok politikai elfogultságát sugalló és a bírákat fenyegető kijelentéseket visszautasítom - – írja nyilatkozatában az OBH elnöke.

Magyar Hírlap