2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Már öten haltak meg a fővárosi fenntartású idősotthonban

2020. április 9., csütörtök 09:50, frissítve: csütörtök 15:20

Ötre emelkedett a fővárosi fenntartású Pesti Úti Idősotthonban elhunyt betegek száma. Az intézményben 500 lakó van teljes karanténban és már több mint százan fertőződtek meg koronavírussal. Karácsony Gergely vitatja a felelősségét, a Fidesz szerint viszont a főpolgármesternek kevesebbet kellene foglalkoznia a kommunikációval és a PR-ral, és többet kellene cselekednie.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindent elkövettek a járvány terjedése ellen a fővárosi fenntartású idősotthonokban. A Pesti úti intézményben mégis sokan megfertőződtek. A bentlakók közül pedig csütörtökre már öten belehaltak a fertőzésbe.

Reggelre tovább romlott a helyzet az intézményben. Az országos tisztifőorvos megdöbbentőnek nevezte, hogy csak ebben az idősotthonban már százan kapták el a koronavírust. Müller Cecília kiemelte az intézményfenntartó felelősségét, valamint hozzátette, hogy személyesen ellenőrzi a védekezést az idősotthonban, a szakemberek pedig már napok óta vizsgálódnak.

Az Origo értesülései szerint azonban a fenntartó Fővárosi Önkormányzat szinte semmit nem tesz a fertőzés terjedése ellen, még a szükséges védőfelszerelést sem biztosítják a dolgozóknak. Az idősotthon vezetője szerint sem Karácsony Gergely, sem a területért felelős Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes nem járt személyesen a helyszínen.

A helyzet ráadásul nem egyedi, hiszen egy másik önkormányzati fenntartású intézményben, a VI. kerületben lévő Vázsonyi Vilmos idősek otthonában is megjelent a fertőzés. A főpolgármester a kormánytól kért segítséget az ügy kezelésében. Karácsony Gergely szerint minden otthon összes lakóját és dolgozóját tesztelni kellene.

Eközben Karácsony Gergely a kormányra mutogat. Miután a főpolgármester szerdán részt vett a kormányülésen, csütörtökön már arról írt közösségi oldalán, hogy a főváros nem kapja meg a védekezéshez szükséges információkat. Korábban pedig arról számolt be, hogy a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban, ahol az előírásoknak megfelelően mindent rendben találtak. A főpolgármester megjegyezte, hitvány számítók azok, akik a helyzetből akarnak politikai hasznot húzni.

Karácsony Gergelynek kevesebbet kellene foglalkoznia a kommunikációval és a PR-ral és többet kellene cselekednie - ezt mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője Magyarország élőben című műsorunkban.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója szerint Karácsony Gergely súlyos mulasztásokat követett el, amivel veszélybe sodorta az idősotthonok lakóinak életét.

Hír TV