2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Magyarországon is nő az AIDS-megbetegedések száma

2014. december 1., hétfő 18:42, frissítve: hétfő 19:17

Nőtt az AIDS okozta halálozások száma Magyarországon – közölte az Országos Epidemiológiai Központ az AIDS elleni küzdelem világnapján. 2014 első három negyedévében tizenegyen vesztették életüket a betegségben, utoljára három éve volt ilyen magas ez a szám.

Évente több mint 2 millió új HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak világszerte, ennek mintegy tizede még gyerek. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Magyarországon sem javul a helyzet, 2014 első félévében majdnem annyi új beteget regisztráltak, mint tavaly egész évben. Az AIDS-es megbetegedések száma is ugyanezt a tendenciát mutatja: fél év alatt 24 eset. A Vöröskereszt a betegség világnapján indította el ismeretterjesztő kampányát.

„Mi nem kapunk ezért különösebben sehonnan támogatást. Különböző cégekkel próbálunk ilyenkor – főleg december elseje környékén – együttműködni, akik például egy-egy adománybeli támogatással segítenek” – nyilatkozta Szendrei Attila, a Magyar ifjúsági Vöröskereszt régióvezetője. „Az látható, hogy nagyobb prevenciós programok nincsenek. A szűrések száma az, amit mi szeretnénk növelni” – tette hozzá.

A legtöbb szűrést a budapesti Szent László Kórházban végzik, ingyen. Az intézmény főorvosa kiterjesztené a szűréseket, a teszteket pedig nyilvánosan is elérhetővé tenné. „A rizikócsoportok szűrésén kívül ki kellene terjeszteni a lehetőséget, hogy akár bárki, aki elmegy egy patikába, meg tudja venni azt a tesztet, amellyel otthon megtudja állapítani magáról, hogy a HIV-fertőzöttség gyanúja fennáll-e” – véli Szlávik János főorvos.

Ehhez viszont jogszabályt kellene módosítani. A teszteket egyébként Európában már több országban is lehet kereskedelmi forgalomban kapni.

Forrás: Hír TV