2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Magyarországon is bemutatják a Breivik-filmet

Magyarországon is bemutatják a 2011-es norvégiai tömeggyilkosságról készült filmet. Az Utoya, július 22. című alkotás dokumentumfilmes stílusban mutatja be a végzetes nap történéseit. A rendező szerint lehet, hogy magának az elkövetőnek, Anders Breiviknek is érdemes lenne megnéznie a filmet.

  • Magyarországon is bemutatják a Breivik-filmet

A norvégiai Utoya szigetén 2011. július 22-én itt rendezett vérfürdőt Anders Behring Breivik a Munkáspárt ifjúsági táborában, miután előzőleg Oslóban bombamerényletet hajtott végre. A neonáci terrorista 69 fiatalt gyilkolt meg a szigeten.

A tettét büszkén vállaló Breivik azóta is börtönbüntetését tölti; a tömeggyilkosságról pedig most, 7 évvel később film készült, ami dokumentarista stílusban mutatja be a végzetes nap eseményeit.

Az Utoya, július 22. premierjét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották még februárban, a magyar mozikba pedig jövő hét csütörtökön, szeptember 27-én érkezik meg a film.

„Számítok arra, hogy reakciókat vált majd ki ez a film. Az a helyzet, hogy soha, senki nem lehet képes olyan filmet csinálni, ami tökéletesen bemutatja a közönségnek, hogy milyen volt ott lenni azon a szigeten. Ez nem lehetséges. Csak az értheti meg, milyen, ha megtámadják, aki ott volt. De nekem az volt a célom, hogy a lehető legközelebb hozzam a közönséget ehhez az érzéshez, és a lehető legőszintébben mutassuk be ezt a lelkiállapotot. Szóval, az is elég, ha csak az 5 százalékát mutatjuk be annak a félelemnek, amit ők ott éreztek” – mondta a rendező.

A fegyveres ámokfutást a főszereplő, egy Kaja nevű lány szemén keresztül mutatja be a film a nézőknek. A karaktert megformáló színésznőt rendkívüli módon megviselte a forgatás, saját bevallása szerint.

„Minden nap sírtam, miközben ezen dolgoztunk. Sírtam, amikor először olvastam a forgatókönyvet, és amikor hallottam a túlélők sztorijait. De a forgatás utolsó napján mégis nehezemre esett sírni, mert addigra már teljesen kiüresedtem érzelmileg” – emlékezett vissza a főszereplő, Andrea Berentzen.

A rendező, Erik Poppe szerint filmje terápiás célokat is szolgálhat, és lehet, hogy magának Breiviknek is érdemes lenne megnéznie.

„Nincs ráhatásom arra, hogy fogja-e látni ezt a filmet. Talán látnia kellene. Talán le kellene neki vetíteni ezt a filmet. Nem tudom, hogy ettől megváltozna-e a gondolkodása. Nem tudok sokat erről az emberről. De az biztos, hogy a film segíthet a norvégoknak a gyógyulási folyamatban, talán nem mindenkinek, de legalább néhány embernek” – fogalmazott.

Breiviknek egyébként erre lenne lehetősége, cellájában ugyanis van tévé és dvd-lejátszó is, a számítógép és a Playstation mellett. A neonáci tömeggyilkos ennek ellenére nemrég beperelte a norvég államot, mert szerinte embertelen körülmények között tartják fogva.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre kínosabb információkra derül fény Magyar Péter új pártja alapítójáról

Egyre kínosabb információkra derül fény Magyar Péter új pártja alapítójáról

Nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Magyar Péter új pártjának egyik alapítója, Deák Boldizsár nem csak itthon volt a pártállam besúgója, de a román titkosszolgálatokkal is kapcsolatban állt – erre utalnak a lapunkhoz eljutott legfrissebb információk. Mindez azért is pikáns, mert Magyar éppen egy csütörtöki Facebook-bejegyzésében tett ígéretet az ügynökakták megnyitására. A Tisztelet és Szabadság nevű kamupárttal kötött szövetség már eddig is kínos volt Varga Judit volt férjének, miután kiderült, hogy Deák kétes ügyletekkel, például játékautomaták üzemeltetésével keresett milliókat korábban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!